Hvala za odgovore in lep dan.
knjiženje izdanih računov
Moderator: Mirko Zbačnik
-
osnovnasola
- Začetnik

knjiženje izdanih računov
Sem že čisto zmedena. Po kakšnem datumu se knjiži v DDV izdane račune, po datumu izdaje ali opravljene storitve?
Re:izdani računi
Datum izdaje računa: 4.1.2005
Datum opravljene storitve: 3.1.2005
V knjigo IR:
Datum knjiženja: 4.1.2005
Datum dokumenta: 4.1.2005
Je tako pravilna vknjižba v Knjigo izdanih računov???
Datum opravljene storitve: 3.1.2005
V knjigo IR:
Datum knjiženja: 4.1.2005
Datum dokumenta: 4.1.2005
Je tako pravilna vknjižba v Knjigo izdanih računov???
RE: knjiga izdanih računov
Tega v knjigi DDV ni zapisano. Vsaj v knjigi izdanih računov - ročni obrazec.
1. točka 19. člena ZDDV pravi: "Obdavčljivi dogodek in s tem obveznost obračuna DDV nastane, ko je blago dobavljeno ali so storitve opravljene."
Če so storitve opravljene, na primer 29.4., račun pa izdan 3.5., nastane obveznost za obračun ddv v aprilu (3. točka 19. člena) in ne po datumu izstavljenega računa. Tako jaz razumem.
2. točka 19. člena ZDDV:
Če je račun izdan pred opravljeno dobavo blaga oziroma pred opravljeno storitvijo, nastane obveznost obračuna DDV, ko je izdan račun."
3. točka 19. člena ZDDV:
Če račun ni izdan, blago pa je bilo dobavljeno oziroma storitev opravljena, se DDV obračuna najkasneje zadnji dan davčnega obdobja, v katerem je nastal obdavčljivi dogodek.
Če so storitve opravljene, na primer 29.4., račun pa izdan 3.5., nastane obveznost za obračun ddv v aprilu (3. točka 19. člena) in ne po datumu izstavljenega računa. Tako jaz razumem.
2. točka 19. člena ZDDV:
Če je račun izdan pred opravljeno dobavo blaga oziroma pred opravljeno storitvijo, nastane obveznost obračuna DDV, ko je izdan račun."
3. točka 19. člena ZDDV:
Če račun ni izdan, blago pa je bilo dobavljeno oziroma storitev opravljena, se DDV obračuna najkasneje zadnji dan davčnega obdobja, v katerem je nastal obdavčljivi dogodek.
Re: Plačano z gotovino
Če je račun plačan z gotovino, ali knjiženje ostaja isto:
1200/2600,76..? Ali se uporablja drug konto?
1200/2600,76..? Ali se uporablja drug konto?