Vem, da mi zakon omogoča, da zaprosim za izredni dopust (pač odločitev delodajalca je, ali ti omogoči plačan ali neplačan dopust). V podjetju kjer sem zaposlena imamo v kolektivni pogodbi opredeljeno možnost do neplačanega dopusta, če se šolaš v lastnem interesu. Seveda se moraš pred koriščenjem dogovoriti z vodjem, ki ti te vrste dopust tudi odobri. Torej se delodajalec strinja z neplačanim dopustom. Vem tudi, da ti je delodajalec dolžan v primeru, da se strinja s to vrsto dopusta odvesti nekaj prispevkov za pokojninsko in invalidsko zavarovanje, za ostale prispevke pa ni natančno opredeljeno.
Zanima me, kako je v resnici z obračunom teh prispevkov-kateri so in koliko procentualno znašajo, ter kdo jih mora plačati?
Prav tako mi je delodajalec rekel, da mi mora obračunati boniteto, ker mi omogoča izobraževanje, ki ni v interesu podjetja.
Zanima me, na kakšen način mi lahko delodajalec obračuna boniteto, če mi ne plačuje šolnine in ne omogoči plačanega dopusta?
Prav tako pa me zanima, ali se morda ne izključuje boniteta s tem, da mi delodajalec dovoljuje (torej se strinja) z neplačano odsotnostjo, torej ve, da je za ta neplačan dopust po zakonu obvezan plačati nekatere prispevke?
Ne vidim namreč smiselnosti, da bi morala za nekaj, kar mi ne plačajo, biti obračunana boniteta (saj vendar to ni zame ugodnost ampak pravica, ki mi jo omogoči Zakon o delovnih razmerjih).
Hvala za vaše odgovore!!