Tožba

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
mislimnate
Nov član
Nov član

Tožba

Odgovor Napisal/-a mislimnate »

Zanima me kako dati neko podjetje v tožbo zaradi neporavnanih terjatev. Kaj vse morem naredit?

Lp.
pamps
Nadračunovodja
Nadračunovodja

Odgovor Napisal/-a pamps »

Jaz naredim sledeče: pripravim vse račune in dokazila o opravljeni dobavi blaga ali opravljenih storitvah, opomine, podpisane IOP-je, obračun zamudnih obresti, vse podatke o neplačniku (tudi tiste, ki niso na računu: matična številka, štev.transakcijskega računa) in vse skupaj oddam odvetniški pisarni.
tisdno
Računovodja
Računovodja
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a tisdno »

Da vložiš izvršbo na sodišče potrebuješ samo račun, na podlagi katerega je prišlo do terjatve z vaši strani. Nič drugega. Vse ostalo se da kasneje, če dolžnik ugovarja, zaradi tega, ker lahko najde karkoli "pametnega" za ugovor na predlog za izvršbo v ostalih papirjih, ki jih še imate in ker seveda vse prav pride za ugovor bo to dolžnik izkoristil. Za začetek samo račun in nič drugega.
pamps
Nadračunovodja
Nadračunovodja

Odgovor Napisal/-a pamps »

Po mojih izkušnjah je najbolje takoj predložiti vso dokumentacijo, ker se v nasprotnem postopek samo še bolj zavleče (tisti, ki se izmika plačilu, bo gotovo izkoristil vsako malenkost za zavlačevanje). Če predložiš le račun, na primer za blago, bodo zanesljivo ugovarjali, da zaračunanega blaga sploh niso dobili. Če razpolagaš s podpisano dobavnico in jo priložiš k računu, ne morejo uporabiti tega izgovora. Zakaj jim dati razlog za ugovarjanje in zavlačevanje, če imaš vso dokumentacijo urejeno? Če imaš z dolžnikove strani podpisan IOP, zakaj ga predložiti šele takrat, ko ugovarjajo, da računa sploh niso prejeli? Spet jim daš razlog za zavlačevanje.
Sicer pa, vsak ima svoje izkušnje.
Lep pozdrav!
tisdno
Računovodja
Računovodja
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a tisdno »

Izvršbe delam vsak dan, zato lahko povem, da dolžniki uporabijo še najmanjšo napako na dobavnici za ugovor. Res je,da se velikokrat ugovarja, da račun ni bil prejet, zato vem toplo priporočam, da naj se računi pošiljajo s priporočeno pošto. Potem seveda ni problema, k izvršbi se priloži račun in potrdilo, da je bilo oddano s priporočeno pošto. Potem ta ugovor odpade.
Tinkaa
Začetnik
Začetnik
Kraj: Kranj
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Tinkaa »

Meni je stranak oporekala podpisanemu IOP obrazcu, češ da je podpisau, da se ne strinja z odprtimi postavkami. Sicer pa je najbolje čim več gradiva priložiti takoj.

Drugače pa še to... najbolj žalostno je, da ne plačajo nekateri tisti, ki jim skušaš iti najbolj na roko.... :axe:
Odgovori