za predvajanje risank moramo plačati EU dobavitelju licenčnino; to licenco bomo imeli za dve leti; ker nimamo potrjenih obrazcev KIDO, moram zadevo obrutiti in plačati SLO DURSu 25% davčni odtegljaj na njihov vplačilni račun. Sedaj pa me zanima kam naj knjižim ta davčn odtegljaj? ali je to moj strošek, ali je to akontacija davka, katerega bom poračunala pri obračunu davka na dobiček za leto 2005 ali je...?
Ker bomo imeli tega kar dosti v letošnjem letu, me zanima kam naj sploh pošljem te KIDO obrazce ? kot razumem morajo biti potrjeni na davčnih izpostavah teh EU dobaviteljev (francija, irska...) in potem pa še pri našem davčnem uradu?
licenčnina
Moderator: Mirko Zbačnik
Vesnak, tudi jaz imam podoben primer. Plačujemo licenčnino v USA. Moje mnenje je, da je to strošek in ne plačane akontacije davka - čeprav je isti račun - in da bo zato osnova za davek nižja to leto. Povečajo pa se stroški licenčnine. Vendar nisem 100%, povsod piše le o izpolnjevanju ODO obrazcev, o knjiženju pa nič. 
po vsej verjetnosti ne bomo dosegli z EU dobaviteljem, da bi jim zmanjšali njihovo plačilo fakture za davčni odtegljaj ne glede na to ali imamo kido potrjen ali ne....in po vsej verjetnosti bomo enostavno povečali strošek nabave licence za ta davčni odtegljaj;
zanima me ali tudi drugi knjižite take licenčnine (npr. pridobili smo licenčnino za predvajanje risank za dobo dveh let) na kto 003, s tem, da se ta zadeva likvidira iz 003 po poteku licence; malce me moti le to, da je amortizacijska doba za materialne pravice davčno priznana le 20% - po drugi strani so to dolgoročno odloženi stroški tj. za dobo dveh let in bi bilo mogoče smotrno knjižiti to zadevo kam drugam?
zanima me ali tudi drugi knjižite take licenčnine (npr. pridobili smo licenčnino za predvajanje risank za dobo dveh let) na kto 003, s tem, da se ta zadeva likvidira iz 003 po poteku licence; malce me moti le to, da je amortizacijska doba za materialne pravice davčno priznana le 20% - po drugi strani so to dolgoročno odloženi stroški tj. za dobo dveh let in bi bilo mogoče smotrno knjižiti to zadevo kam drugam?