Predstavništvo na hrvaškem

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
meka
Začetnik
Začetnik

Predstavništvo na hrvaškem

Odgovor Napisal/-a meka »

Odprli smo predstavništvo na Hrvašek (to se ne vodi kot firma, nima svoje matične ali davčne št.), kjer imamo enega zaposlenega hrvata, najem pisarne in odprt transakcijski račun za izplačevanje plače zaposleneumu, stroškov pisarne in pisarniškega materiala (z gotovino).

Računi, ki jih prejmemo od zaposlenega so v bistvu blagajniški računi (od notraja, fotokopiranje, priklop elektrike,...) in ne vsebujejo bistvenih sestavin računa (naslov plačnika,...) in tudi vprašanje, če na zahtevo od njih dobiš račune, kot jih poznamo mi. :roll:

Zanima me mnenje kako vi oz. bi vi knjižili navedene dogodke in če so davčno opravičljivi stroški, kljub nepopolnemu računu in če naj bi zahtevali od vseh, da vpisujejo na račune naš naslov ali je to naslov predstavništva ali naš naslov tu v Sloveniji. :svprasaj: Hvala
bana
Računovodja
Računovodja
Kraj: Slovenia

Odgovor Napisal/-a bana »

Podružnica zapade pod zakone tiste države v kateri je registrirana, torej mora voditi knjige po hrvaških zakonih. Predvidevam, da vaša podružnica ne ustvarja prihodkov in ima le stroške s plačami, najemnino.... in se financira iz dotacij, ki jim jih nakažete za tovrstne stroške (cost per cost metoda). Če je ta podružnica registrirana po hrvaški zakonodaji, so stroški poslovanja podružnice vaš stroške, ne glede na to, če so računi izstavljeni na ime hrvaške podružnice. Le z DDV-jem je stvar vprašljiva, ali ga bo zahtevala nazaj hrvaška podružnica (v tem primeru se mora registrirati za DDV zavezanca), ali pa ga boste zahtevali vi (od hrvaškega Dursa seveda)
Sicer pa je veliko napisanega o poslovanju podružnic v IKSu 8/2002.

Upam, da bo kaj pomagalo

LP, Bana
meka
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a meka »

Hvala, zlati ste :)
cilj
Novinec
Novinec
Kraj: LJUBLJANA

PREDSTAVNIŠTVO NA HRVAŠKEM

Odgovor Napisal/-a cilj »

Na forumu sem zasledila, da je eden to temo odprl že v maju 2004. Jaz imam sedaj podobna vprašanja. Menim, da odgovor, ki ga je dobil ni pravi, ker predstavništvo na Hrvaškem ni enako kot podružnica. Kajti v primeru predstavništva na HR se po njihovi zakonodaji obračunavajo samo plače in potni stroški za zaposlene na HR, vse ostalo pa se vodi po zakonodaji - računovodski in davčni, ki velja za matično družbo v Sloveniji. Takšen imam pisni odgovor od svetovalne revizijske družbe s Hrvaške. Verjetno ima kdo s tem že izkušnje in prosim, če jih podeli nam na forumu. Že vnaprej hvala.

LP

Tončka
Odgovori