PREJETI RAČUNI IZ TUJINE

Teme, ki jih ne morete uvrstiti drugam

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
Bmia
Začetnik
Začetnik

PREJETI RAČUNI IZ TUJINE

Odgovor Napisal/-a Bmia »

Ali mora biti po zakonu tudi prejeti račun iz tujine podpisan in požigosan? Nekatri pravijo, da po evropski zakonodaji ne, drugi pa da domači in tuji.
:?: :?: :?:
LOTICA
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a LOTICA »

Jaz sem imela enako vprašanje in sem ga postavila na Zvezo računovodij, enkrat ustno drugič pisno. Pisni odgovor je bil, da morajo biti tudi računi iz tujine podpisani (lahko tudi žigosani, ni pa nujno SRS 22.8). Ustni odgovor pa je bil, da mi ne moremo tujcem vsiliti naše zakonodaje, ker imajo oni svojo zakonodajo.
Torej - mi smo se z večino stalnih dobaviteljev dogovorili, da nam pošljejo račune podpisane in tako rešili problem. :)
Bmia
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a Bmia »

NIKAKOR JIH NE MOREMO PREPRIČATI, DA PODPISUJEJO IN ŽIGOSAJO RAČUNE, ZATO BE V BISTVU ZANIMA SAMO, ALI JE TO PO NAŠI ZAKONODAJI PREKRŠEK, OZIROMA, ČE SE INŠPEKCIJA ZAPIČI V TO IN ČE SLEDI KAZEN
primus
Nov član
Nov član

Odgovor Napisal/-a primus »

ja, tudi pri nas se ubadamo s tem, naša računovodkinja vztraja samo na tem, da je račun "original" (npr. na njihovem memorandumu oz. obrazcu) oz. z žigom in podpisom overjena kopija, jim je pa zlo težko dopovedat da ne kompliciramo ker ne bi imeli kaj drugega za počet ampak da tako pač je...
LOTICA
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a LOTICA »

V SRS piše, da mora biti podpis, žig pa je lahko odtisnjen, torej ni nujno, da je žigosano. Je pa najbrž v dobi elektronskega poslovanja nekaterim težko razložiti, da ni dovolj samo sprintan izvod.
Jaz menim, da če po njihovi zakonodaji ni potreben podpis, ga tudi naši inšpektorji ne morejo zahtevati. Izkuđenj pa nimam. Mora pa biti račun original. :)
Odgovori