Sorazmerni del regresa-do kdaj izplačilo?

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
fitandfun
Novinec
Novinec

Sorazmerni del regresa-do kdaj izplačilo?

Odgovor Napisal/-a fitandfun »

Pozdravljeni,

Odpovedni rok mi je iztekel s koncem marca 2005. Pripadala mi je odpravnina in sorazmerni del regresa. Do odpravnine sem se po težavah (poziv delodajalcu) uspel prebit, do regresa (oz . 3/12) pa še ne!

Sodelavci (bivši) so dobili nakazan regres, jaz pa ne? Ali naj še čakam ali naj takoj pozovem DD na izplačilo regresa?

Pa še nekaj! Delavci so dobili izplačan 1. del regresa (baje okrog 60-70%), drugi del bi naj bil (odvisno od rezultatov podjetja?) nekje v novembru!
AMPAK! Ta prvi del regresa so dobili razdeljenega - pol v bonih velikega trgovskega podjetja in pol v denarju!! Podjetje "na zunaj" ne stoji slabo. bilanc ne poznam.

To se mi zdi absurdno, saj regres ni namenjen kupovanju ozimnice. Zdi se mi da je to celo v nasportju z zakonom!
Kaj menite??

Prosim za odgovor na ta dva vprašanja.

Lep pozdrav vsem in hvala tistim ki brezplačno nudijo nasvet!
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kraj: Bloke, Postojna
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Mirko Zbačnik »

Kar se tiče izplačila regresa, zaenkrat ne bi terjal kot da ga ni, pač pa bi vprašal, kdaj ga bodo izplačali. Če bo odgovor bolj negativen, bi nastopil ostreje. Navadno je večji problem z odpravnino. Zadnji rok po zakonu je sicer 1. november, toda le v primeru, da ima likvidnostne težave. Če bi kazalo, da ni pripravljenosti za izplačilo regresa, lahko pokličete inšpektorja in ga tudi iztožite. Prenekateri delodajalci se glede nejasnih, oziroma bolj svobodnih določb zakona izgovarja, da vam ga izplača naslednji delodajalec. To je tudi možno, če se tako dogovorita (skladno z zakonom).

Kar se pa tiče izplačilo regresa ali plače v bonih, je "nekako" prav, če so bili prispevki in davki nakazani. Vendar to zagotovo ni ravno pravi način. Ne kakšno "navezo" ima vaša firma z velikim trgovskim podjetje, a tu gre gotovo za podpiranje nelojalne konkurence in kršenje svobode potrošnika o izbiri prodajaln. Navsezadnje pa namen regresa za letni dopust ni zapravljanje v trgovskem centru, pač pa zagotovitev počitka. Tudi, če bi ta firma nudila počitniško dejavnost, imate vi pravico izbirat prek koga in kam boste (če boste) šli letovat.
Če firma dobro stoji, kot pravite, ne vidim razloga, zakaj ne bi bil izplačan v denarju?

Drugo, kar me malce moti je pogojevanje regresa z uspešnostjo. Tu gre le za preoblikovanje v cenejše poplačilo oziroma nagrajevanje delavcev. V ta namen poznamo 13. plačo, božičnico, lahko pa tudi razdelitev dobička med zaposlene.
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko Slika
Odgovori