Odkup terjatev?
Moderator: Mirko Zbačnik
Odkup terjatev?
Pozdravljeni,
imam zelo enostavno vprašanje za "znalce":
če terjatev prodam, ali lahko potem to terjetev odpišem in zahtevam povračilo ddv-ja?
da / ne ?
Hvala
imam zelo enostavno vprašanje za "znalce":
če terjatev prodam, ali lahko potem to terjetev odpišem in zahtevam povračilo ddv-ja?
da / ne ?
Hvala
Se opravičujem vendar nisem razumel odgovora!
Če s primerom nakažem:
Dolžnik nam dolguje 40.000.00 sit
Ker smo ocenili, da se nam ne splača terjati preko sodnih poti, bi radi odpisali, da dobimo povrnjeno saj ddv (8.000.00 sit)
Obstaja pa recimo podjetje ki je pripravljeno to terjatev kupiti za 5.000.00 sit, in zakaj je ne bi mi prodali
Zanima me: ali sedaj ko prodamo za 5.000.00 sit, še zmeraj lahko zahtevamo povračilo ddv-ja ali ne?
Zelo hvala za morebiten odgovor!
LP greg
Če s primerom nakažem:
Dolžnik nam dolguje 40.000.00 sit
Ker smo ocenili, da se nam ne splača terjati preko sodnih poti, bi radi odpisali, da dobimo povrnjeno saj ddv (8.000.00 sit)
Obstaja pa recimo podjetje ki je pripravljeno to terjatev kupiti za 5.000.00 sit, in zakaj je ne bi mi prodali
Zanima me: ali sedaj ko prodamo za 5.000.00 sit, še zmeraj lahko zahtevamo povračilo ddv-ja ali ne?
Zelo hvala za morebiten odgovor!
LP greg
Ma neee 
Po moje je tako:
- če odpišem terjatev ki je vredna 50.000 sit, lahko dobim povrnjen ddv (= 10.000 sit)
- če jjo prodam za 10.000 sit, lahko dobim povrnjen ddv, vendar samo od 40.000 sit ( 8.000 sit)
Tko si jst predstavljam, zanima pa me ali je ta drugi primer možen, ali pa ti ne vrne država ddv?
HVALA
Po moje je tako:
- če odpišem terjatev ki je vredna 50.000 sit, lahko dobim povrnjen ddv (= 10.000 sit)
- če jjo prodam za 10.000 sit, lahko dobim povrnjen ddv, vendar samo od 40.000 sit ( 8.000 sit)
Tko si jst predstavljam, zanima pa me ali je ta drugi primer možen, ali pa ti ne vrne država ddv?
HVALA
Jaz se pridružujem mnenju Klelije in Sanje1. Mislim, da si DDV glede na veljavno zakonodajo pri odpisanih ali prodanih terjatvah ne morete popravljati (odbijati?).
V podporo takšnemu mnenju pa citiram še 19. člen ZDDV:
V podporo takšnemu mnenju pa citiram še 19. člen ZDDV:
Torej: Obveznost za plačilo DDV nastane ob dobavi blaga ali ko je storitev opravljena in ne takrat, ko in če je izdani račun plačan.VI. OBDAVČLJIVI DOGODEK IN OBVEZNOST OBRAČUNA DDV
19. člen
(splošno)
(1) Obdavčljivi dogodek in s tem obveznost obračuna DDV nastane, ko je blago dobavljeno ali so storitve opravljene.
(2) Če je račun izdan pred opravljeno dobavo blaga oziroma pred opravljeno storitvijo, nastane obveznost obračuna DDV, ko je izdan račun.
(3) Če račun ni izdan, blago pa je bilo dobavljeno oziroma storitev opravljena, se DDV obračuna najkasneje zadnji dan davčnega obdobja, v katerem je nastal obdavčljivi dogodek.
(4) Za dobave blaga, razen dobav iz 3. točke drugega odstavka 4. člena tega zakona, in opravljanje storitev, pri katerih se izdajajo zaporedni obračuni ali se izvršijo zaporedna plačila, se šteje, da so opravljene v trenutku, ko poteče obdobje, na katerega se taki obračuni ali plačila nanašajo, vendar to obdobje ne sme biti daljše od enega leta.
(5) Če je plačilo izvršeno, preden je blago dobavljeno ali preden so storitve opravljene, nastane obveznost obračuna DDV na dan prejema plačila in od prejetega zneska plačila.
(6) Pri prometu blaga oziroma storitev po 5., 6. in 9. členu tega zakona nastane obveznost obračuna DDV v davčnem obdobju, v katerem je nastal obdavčljivi dogodek.
Urša 

Pri odpisih terjatev je že samo neizerljivost potrebno dokazati, da si jo lahko knjižite v odhodke pri davku od dobička, da bi si pa lahko odbijali DDV pa res še nisem slišala. Razen pri prisilni izterjavi in stečaju podjetja, ki vam dolguje, tam pa lahko.
Če je terjatev prodana, potem pa sploh ni opisana ampak samo oslabljena in nato prodana nekomu.
Lp, rika
Če je terjatev prodana, potem pa sploh ni opisana ampak samo oslabljena in nato prodana nekomu.
Lp, rika
Terjatev je recimo 30.000 sit.
Naši izračuni kažejo, da nas sodna izterjava pride 40.000 sit
kot preudarni gospodar je pametno da jo odpišemo, in načeloma ne smemo imeti problemov s davkarijo.
Obstaja pa nekdo, ki bi terjatel kupil za 8.000 sit (me ne zanima zakaj mu je to v interesu) in jo prodam.
Ker sem jo odpisal bi rad za preostalih 22.000 sit zahteval povračilo ddv-ja.
Brez zamere, ampak a lahko nekdo na tole odgovori: DA / NE ???
Naši izračuni kažejo, da nas sodna izterjava pride 40.000 sit
kot preudarni gospodar je pametno da jo odpišemo, in načeloma ne smemo imeti problemov s davkarijo.
Obstaja pa nekdo, ki bi terjatel kupil za 8.000 sit (me ne zanima zakaj mu je to v interesu) in jo prodam.
Ker sem jo odpisal bi rad za preostalih 22.000 sit zahteval povračilo ddv-ja.
Brez zamere, ampak a lahko nekdo na tole odgovori: DA / NE ???
Saj vam bo kupec terjatve poslal račun za svojo provizijo, na katerem je tudi obračunan DDV. Ponavadi napišejo "finančno posredovanje" in jaz tak račun knjižim v KPR in upoštevam vstopni DDV.
Poračun DDV v primeru, ko za terjatev oblikujete popravek vrednosti, pa ni tako preprost. DURS vedno zahteva dokaze, da te terjatve ni bilo možno izterjati, in niso kar hitro pripravljeni priznati, da je res tako. Izraz "dober gospodar" je zanje precej relativen pojem. LP!
Poračun DDV v primeru, ko za terjatev oblikujete popravek vrednosti, pa ni tako preprost. DURS vedno zahteva dokaze, da te terjatve ni bilo možno izterjati, in niso kar hitro pripravljeni priznati, da je res tako. Izraz "dober gospodar" je zanje precej relativen pojem. LP!