Obresti DURS in ODO

Moderator: Mirko Zbačnik

sm
Računovodja
Računovodja

Obresti DURS in ODO

Odgovor Napisal/-a sm »

Ali zamudne obresti za prepozno plačane davke tudi prijavljate v ODO 2?
ursamodic
Moderatorka študentskega kotička

Odgovor Napisal/-a ursamodic »

NE in sicer na podlagi 2. odstavka 68. člena ZDDPO-1-UPB1), ki se glasi:
(2) Davek se ne izračuna, odtegne in plača od dohodkov iz prvega odstavka tega člena plačanih:
1. Sloveniji ali samoupravni lokalni skupnosti v Sloveniji;
2. Banki Slovenije;
3. zavezancu rezidentu, ki izplačevalcu sporoči svojo davčno številko;
4. zavezancu nerezidentu, ki je zavezan za davek od dohodkov, ki jih dosega z aktivnostmi v poslovni enoti ali preko poslovne enote v Sloveniji, in izplačevalcu sporoči svojo davčno številko, če gre za dohodke, plačane tej poslovni enoti.

DURS v tem primeru spada pod točko 1. Slovenija...
Urša SlikaSlika
adut
Super računovodja
Super računovodja

Odgovor Napisal/-a adut »

Vprašanje je, če se POROČA o zamudnih obrestih za davke.
Po moje se.
Kaj mislite drugi?

Vedno znova se mi postavlja vprašanje smiselnosti poročanja na ODO-2.
V primeru zamudnih obresti za davke in prispevke se DURS-u poroča o plačilu njim samim. Ali nimajo evidence? In če za ta primer ni treba poročat, zakaj bi za druga plačila?
Popolnoma se strinjam, da se plača davek za ta plačila nerezidentom in da se o tem poroča, ker gre za to da nekaj denarja ostane doma in da se ve, koliko je takih izplačil, res pa ne razumem, kaj jim bo koristil podatek o naprimer 10 sit negativnih obresti na trr?!
:roll:

Mirjana
ursamodic
Moderatorka študentskega kotička

Odgovor Napisal/-a ursamodic »

Adut!
sem enako razumela vprašanje, kot vi.
pa mislim, da se ne poroča, ker zamudne obresti od davkov plačujemo državi (preko DURSa)
Urša SlikaSlika
adut
Super računovodja
Super računovodja

Kje pa to piše?
Jaz moram (pravzaprav bi morala, ker še nisem) poročat o plačani najemnini občini, ki spada pod prvo točko 2. odstavka 68. člena ZDDPO-1-UPB1, torej je treba poročat tudi o zamudnih obrestih.
2. odstavek 68. člena ZDDPO-1-UPB1 govori o tem, kdaj se davka ne plača, ne o tem, kdaj se ne poroča.

Mislim, da računovodstvo ni primerno delo zame. Jaz povsod iščem logiko, tukaj je pa res ne vidim in brez logike "mi živeti ni".

Mimogrede: kaj pa plačila avt.hon. SAZAS-u in ZAMP-u? Se o tem poroča?
A?!

Mirjana
kaltrzic
Računovodja
Računovodja
Kraj: Slovenia

Odgovor Napisal/-a kaltrzic »

Draga Mirjana, povsem se strinjam z vami. Naše delo je v zadnjem času, ko nam predpise krojijo tisti, ki sami še nikoli niso napisali nobenega poročila ali sestavili bilance, postalo skrajno ubijajoče.

V IKS-u 4-5/2005 na strani 181 nič ne piše, da DURS-u o zamudnih obrestih ni treba poročati. Seveda tudi kakšnega obračuna obresti od njih se ne dobi, samo po telefonu sporočijo, koliko jim je treba plačati. Red pa tak!

Zagotovo pa je treba poročati o izplačilih občini, samo davčne številke prejemnika ni treba vpisati.

Lep pozdrav - Alena!
pamps
Nadračunovodja
Nadračunovodja

Odgovor Napisal/-a pamps »

V pojasnilu DURS-a štev.42302-24/2005 z dne 10.02.05 piše, da če so obresti plačane Republiki Sloveniji, samoupravnim lokalnim skupnostim v Slo ali Banki Slo, zavezancu za DDPO-rezidentu, ki izplačevalcu sporoči svojo DŠ ali zavezancu nerezidentu, ki je zavezan za davek od doh., ki jih dosega z aktivnostmi v poslovni enoti v SLO in izplačevalcu sporoči svojo DŠ, če so obresti plačane tej posl.enoti, se v skladu z 2.odstavkom 68.člena ZDDPO-1 davčnega odtegljaja ne obračuna, vendar mora plačnik obresti poročati na ODO-2.
Jaz se strinjam z Mirjano - se poroča.
adut
Super računovodja
Super računovodja

Kaj pa plačila avt.hon. SAZAS-u in ZAMP-u? Se o tem poroča?

Mirjana
kaltrzic
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a kaltrzic »

Jaz bi rekla, da se, tako kot za občino, če je izplačevalec pravna oseba. LP!
adut
Super računovodja
Super računovodja

Mimogrede, sem vprašala na DURS za zamudne obresti od davkov in prispevkov - se poroča na ODO2.
Za SAZAS in ZAMP pa mi je rekla: "odvisno, kaj plačujete". Zdaj pa zastopi!

Mirjana
gbranka
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Odgovor Napisal/-a gbranka »

Pozdravljeni

Dobila sem obračun oziroma če sem malo bolj natančna obvestilo od dursa o neplačanih prispevkih in zamudnih obrestih. Sedaj pa me zanima kaj naj s tem obvestilom. To da moram plčati mi je jasno. Ne vem pa li moram sam dokument kam vpisati (KPR). Kam pa se poknjiži? Davčno priznan odhodek pa tudi verjetno ni?

Lep pozdrav

Branka

P.s. Ali plačujete prispevke v celih denarnih enotah ali v stotinih?
LOTICA
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a LOTICA »

Zamudne obresti se ne vpisujejo v KPR. Tiste, ki vam jih zaračuna DURS, tudi niso davčno priznani odhodki. Knjiženje na 75 -izredni odhodki.
LP :)
Odgovori