Prva zaposlitev, regres, dopust
Moderator: Mirko Zbačnik
Prva zaposlitev, regres, dopust
Zaposlena sem od 1.3.2005. To je moja prva zaposlitev, zanima pa me koliko dopusta mi pripada v tem letu, od kdaj naprej ga lahko koristim in če mi pripada regres.
Hvala za odgovore.
Hvala za odgovore.
-
Mirko Zbačnik
- Moderator

- Kraj: Bloke, Postojna
- Kontakt:
Sova, malce bi popravil vaš odgovor, če smem.
Po izpolnitvi zaposlitve šest mesecev vam pripada dopust in regres v celoti, do tedaj pa sorazmeren del dopusta, to je nekako 2 dni na mesec (št. dni dopusti / 12). Če bi prekinili prej, vam pripada sorazmeren del regresa. Pri določanju dopusta in regresa, ki se navezuje na pravico do koriščenja le tega, ni pomembna kako ste zaposleni (določen, nedoločen čas), pač pa le doba neprekinjene zaposlitve.
Je pa tako, da ker ste novinec, vam gre vse po minimumu.
Po izpolnitvi zaposlitve šest mesecev vam pripada dopust in regres v celoti, do tedaj pa sorazmeren del dopusta, to je nekako 2 dni na mesec (št. dni dopusti / 12). Če bi prekinili prej, vam pripada sorazmeren del regresa. Pri določanju dopusta in regresa, ki se navezuje na pravico do koriščenja le tega, ni pomembna kako ste zaposleni (določen, nedoločen čas), pač pa le doba neprekinjene zaposlitve.
Je pa tako, da ker ste novinec, vam gre vse po minimumu.
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko
Mirko

-
Mirko Zbačnik
- Moderator

- Kontakt:
Vse je odvisno tudi kako bodo to reševali v vašem podjetju. Dopust vam pripada sorazmerno; prvi mesec 2 dni, drugi mesec 4 dni, itd. O koriščenju se lahko, (če so odnosi "zdravi") osebno dogovorite s podjetjem. Tudi kdaj vam bo podjetje izplačalo regres ne morem napovedat. Lahko, da vam bo pogodbo podaljšalo, po izpolnitvi zaposlitve 6. mesecev vam pripada regres v celoti, drugače le sorazmeren del. Vse je odvisno od sistema poslovanja podjetja. Lahko se zgodi, da ga prejmete šele konec leta. Eno so zakonski okviri, drugo je pa praksa. Brez skrbi se o tem pozanimajte v vašem podjetju.
Oglasite se, če boste sumili, da je z izplačilom regresa kaj narobe. Veliko uspeha vam želim!
Oglasite se, če boste sumili, da je z izplačilom regresa kaj narobe. Veliko uspeha vam želim!
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko
Mirko

Lep pozdrav vsem skupaj!
Pred časom sem med računovodskimi pogovori ujela informacijo, da naj bi podjetje za novo zaposleno osebo lahko obračunala določene olajšave (davčne?) oziroma naj bi bila to nekakšna boniteta. Razlog naj bi bil v pospeševanju zaposlovanja mladih brez izkušnj.
Sedaj bi rada to dejansko preverila nekje črno na belem, vendar o omenjeni olajšavi ni ne duha ne sluha.
Je kdo že slišal oziroma videl
kaj o tej temi?
Hvala za odgovore
Maja
Pred časom sem med računovodskimi pogovori ujela informacijo, da naj bi podjetje za novo zaposleno osebo lahko obračunala določene olajšave (davčne?) oziroma naj bi bila to nekakšna boniteta. Razlog naj bi bil v pospeševanju zaposlovanja mladih brez izkušnj.
Sedaj bi rada to dejansko preverila nekje črno na belem, vendar o omenjeni olajšavi ni ne duha ne sluha.
Je kdo že slišal oziroma videl
Hvala za odgovore
Maja
-
Mirko Zbačnik
- Moderator

- Kontakt:
Pripada ji sorazmeren del regresa in dopusta za leto 2005 in to je 5/12. Ni pomembno, koliko ga izkoristi, pač pa le pravica da ga izkoristi. Ob odhodu ji seveda napišete obvestilo o koriščenju dopusta in plačilu regresa.
Lep vikend!
Lep vikend!
Mirko
Mirko