Še enkrat POROČANJE BANKI SLOVENIJE!

Teme, ki jih ne morete uvrstiti drugam

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
Kaja Š
Novinec
Novinec

Še enkrat POROČANJE BANKI SLOVENIJE!

Odgovor Napisal/-a Kaja Š »

Kaj je potrebno poročati BS? :shock:
Pri nas nimamo devizne blagajne, kar prejememo € na devizni račun zamnjamo v SIT. Z deviznega računa plačujemo račune v tujino, ostalo zamenjamo v SIT, tako da tudi dnevnice izplačiujemo v SIT.
Baje da po gorenjskem hodijo devizni inšpektorij in to kontrolirajo :twisted:
Lep pozdrav,

Klavdija
Mirko
Začetnik
Začetnik
Kraj: Slovenia

Odgovor Napisal/-a Mirko »

Na poročilu C se poroča o:

· prometu in stanju na računih pri bankah in finančnih organizacijah v tujini,

· prometu in stanju na kontokorentnih računih vzpostavljenih z nerezidenti za promet storitev in/ali blaga,

· računih zavarovalnih družb,

· računih družb, ki opravljajo storitve v mednarodnem blagovnem, potniškem, telekomunikacijskem in poštnem prometu,
· prometu s plačilnimi karticami tujih izdajateljev in tistih domačih izdajateljev, ki imajo promet s plačilnimi karticami s tujino,
· blagovnem in storitvenem nettingu,
· hitrih plačilih, opravljenih prek poslovnih bank in podobno,
· drugih transakcijah (razno),
· danih in prejetih plačilih od nerezidentov v tolarski ali devizni gotovini na blagajni rezidenta,
· stanju devizne gotovine v blagajni rezidenta,
· izplačilih vseh stroškov rezidentom (na primer stalnim prebivalcem Slovenije) na blagajni ali z žiro računa v tolarjih za transakcije, opravljene v tujini - na primer izplačilo potnih stroškov v tolarski protivrednosti,
· druge pomembne transakcije.

Poročilo o drugih transakcijah se izpolni, če znesek naštetih vrst prometa pri pravni osebi v mesecu, za katerega se poroča, presega protivrednost 100 tisoč tolarjev, oziroma če ima poročevalec stanje v devizni blagajni.

Še enkrat poudarjamo: na tem obrazcu se poroča tudi o primerih, ko delodajalec zaposlenemu v tolarski protivrednosti izplača potne stroške, ki so nastali pri službenih potovanjih v tujini.

Po zakonu o deviznem poslovanju so predpisane precejšnje kazni za opustitev poročanja Banki Slovenije.

Navodila so na tej strani
http://www.bsi.si/html/porocanje_banki/ ... index.html

Lep dan !
Mirko
Kaja Š
Novinec
Novinec

Odgovor Napisal/-a Kaja Š »

Najlepša hvala za odgovor, ki ga bo naša računovodkinja zelo vesela.

Lep pozdrav,

Klavdija
interdiskont
Nov član
Nov član
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a interdiskont »

kopirano s strani BS:
Obvezanci za poročanje so dolžni poročati o naslednjem:

Evidenca računa v tujini in Poročilo o računih v tujini in kontokorentih ter gotovinskih transakcijah in določenih transakcijah v tolarjih z nerezidenti: Pravna oseba, ki ima račun v tujini, kontokorent vzpostavljen z nerezidentom ali ima gotovinske transakcije ali določene transakcije v tolarjih z nerezidenti

KJE PIŠE KAJ O REZIDENTIH? ZAKAJ BI BILO POTREBNO POROČATI ZA IZPLAČILA REZIDENTOM (NPR. POTNI STROŠKI?!!!)
misty
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a misty »

Pod druge transakcije (razno)
-izplačilo vseh stroškov rezidentom na blagajni ali na njihove transakcijske račune v tolarjih za transakcije opravljene v tujini (če znesek vseh transakcij presega 100.000,00 sit)
Lp
LOTICA
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a LOTICA »

To pa prvič slišim. Saj nimamo veliko službenih poti v tujino, ampak jaz sem bila pred 2 letom na seminarju in so moji stroški (dnevnice, hotel, ...) presegli 100.000,00 sit. Dobila sem izplačilo v SIT. A bi v tem primeru morala poročati BS? :svprasaj: :svprasaj:
interdiskont
Nov član
Nov član
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a interdiskont »

Ampak za transakcije opravljene v tujini. Pri izplačilu dnevnice za službeno potovanje v tujino ni nobene transakcije opravljene v tujini. Zaposlenemu podjetje izplača povračilo stroškov za prehrano na službenem potovanju v tujino, ne glede na to, ali zaposleni v tujini dejansko kupi in plača hrano (kosilo,....) ali pa ne. Ne razumem, zakaj bi bilo potrebno poročati za izplačilo potnih stroškov (tujina)!!!
Bodec
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a Bodec »

Interdiskont, odličen komentar. Popolnoma se strinjam s tabo, najbrž še kdo od klepetalcev, avtor tega predpisa pa po mojem ne. LP!
misty
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a misty »

Transakcija je bila opravljena v tujini, ko je rezident plačal kosilo! :lol:
Lp
MARJETICAVA
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a MARJETICAVA »

Jaz sem živela v prepričanju, da moramo poročati, če ena transakcija preseže 100.000 SIT, pa kot vas razumem, se transakcije seštevajo in velja 100.000 za cel mesec. Kaj pa če so kosila in nočitve plačane s kreditno kartico družbe, ki račune poravnava preko banke na podlagi računov? :ssram:
Odgovori