Težave, dopust !

Teme, ki jih ne morete uvrstiti drugam

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
trygy
Nov član
Nov član

Težave, dopust !

Odgovor Napisal/-a trygy »

V podjetju kjer sem dal odpoved, imam dopusta 23 dni, letos ga letos še nisem koristil, so mi pa izračunali da mi pripada sorazmeni del 10 dni, v novem podjetju so mi rekli da ne morem prenesti vsega dopusta in da naj sorazmerni del porabim še pri sedanjem delodajacu, tu pa nastane problem, po ustnem dogovoru da bom dopust lahko koristil, mi sedaj pravijo naj ves dopust prenesem na novega delodajalca in da nebom dobil dopusta.
Kaj lahko storim, ne mislim dopusta kar tako zapraviti.
LP in hvala za pomoč
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kraj: Bloke, Postojna
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Mirko Zbačnik »

V zakonu je zapisano, da vam ob prekinitvi dopusta pripada sorazmeren del doputa in sorazmeren del regresa. Zapisano pa je tudi, da imate pravico ta dopust koristit ter da vam mora to firma tudi omogočit (163. člen ZDR). Niste zapisali, a ste kortistili odpovedni rok ali ne. Prenos več dopusta kot sorazmeren del je mogoč le z dogovorom obeh delodajalcev (164. čl. ZDR). Lahko pa bi upoštevali 166. člen ZDR, da vam namesto koriščenja dopusta izplača odškodnino. Mogoče delodajalcec ne pozna ZDR (dvomim).

Dopust je obravnavan od 159. do 170. člena ZDR, ki ga dobite tu: http://www.racunovodja.com/mdokumenti/zak_del_raz.asp .

Menim, če med delodajalcema ni sporazuma, vam mora tedanji delodajalc omogočiti koriščenje sorazmernega dela dopusta.

PS.: Lahko se v primeru nesporazuma z delodajalcem tudi obrnete na pristojni inšpektorat, oziroma da dostavite delodajalcu pisno zahtevo, katere kopijo pošljete tudi na inšpektorat.
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko Slika
trygy
Nov član
Nov član

Odgovor Napisal/-a trygy »

Odpovedni rok ravno koristim in zato bi med odpovednim rokom, tudi rad izkoristil dopust.
LP in hvala za odgovor
LOTICA
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a LOTICA »

Mene pa zanima, če delavcu preneha delovno razmerje 15.5., dodeljeni dopust za leto 2005 je 27 dni, koliko dni dopusta lahko koristi pri nas. Ali je to za 4 mesece (9 dni) ali 4 mesece in pol (10 dni) ali celo 5 mesecev (11 dni)? LP :) :)
misty
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a misty »

Za vsak dopolnjen mesec, kar pomeni za 4 mesece (27:12=2.25, zaokrožitev na dva dni, ker je manj kot 2,5) 8 dni. A bo tako?
Lp
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kontakt:

(1) Delavec ima pravico do izrabe 1/12 letnega dopusta za vsak mesec dela v posameznem koledarskem letu:
Bo verjetno kar držalo (citiram zakon).
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko Slika
LOTICA
Super računovodja
Super računovodja

Ampak to pomeni, če gre 15.5. v drugo podjetje in tudi tam to upoštevajo, mu propade dopust za maj, ker v maju ni delal cel mesec niti pri nas niti pri njih. Pa še če zaokrožiš 1/12 nameso 2,25 na 2 dni pomeni, da bo v tem letu lahko koristil 8 dni pri nas in 14 dni pri drugem podjetju, kar je skupaj 22 dni, imel pa naj bi 27 dni dopusta ? :?: Nekako nelogično, kajne? Če bi pri nas delal do konca maja, tam pa od prvega junija bi imel 5 dni več dopusta v letu 2005 :sjezen: :? :?
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kontakt:

Jaz si to zamišljam tako, da pridobi pravico pri delodajalcu, pri katerem izpolni pogoj. Torej bi bilo to za maj pri nalsednjem delodajalcu, kjer bi dobil poln dopust za maj.
Mirko Slika
Zgaga
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a Zgaga »

Lepo pozdravljeni, sem nova tukaj.

Dovolite:
Najprej, zakon nikjer ne omenja dopolnjenih mesecev, ampak piše "za vsak mesec dela" - glej zgoraj. Potem, pravic, ki jih določa zakon, se ne sme krčiti, lahko se pa razširijo. Kar pomeni, da v nobenem primeru ni zaokrožanja navzdol, zaokroži se vedno navzgor.

Za navedeni primer bi to pomenilo 27 dni deljeno z 12 krat 4,5 je 10,125; zaokroženo torej 11 delovnih dni.

Pri novem delodajalcu pa bi mu pripadlo 16,875 dni (brez zaokrožanja, oz. zaokroženo 17)skupaj za celo leto točno 27; zaradi zaokrožanja pa pač "profitira" tisti en dan.

In še za trygyja: načelno je dopust sicer treba izkoristiti in ni dovoljeno, da bi delodajalec izplačal denarno nadomestilo. Je pa to možno v primeru prekinitve delovnega razmerja in če ni vaša krivda, da je dopust ostal neizkoriščen. Torej ravno vaš primer. Mogoče se pa lahko z delodajalcem pogodite za denarno nadomestilo?
LOTICA
Super računovodja
Super računovodja

Zgaga, tako sem razmišljala tudi jaz in sem mu najprej rekla, da mu pripada 11 dni dopusta, potem pa je naša pravnica rekla, da obstaja formula, po kateri se upošteva samo dopolnjene mesece dela - kje naj bi bila napisana ta formula, pa ne vem. Ko bi bil vsaj 1 zakon v Sloveniji napisan tako, da bi ga vsi razumeli enako. :) :)
adut
Super računovodja
Super računovodja

Odgovor Napisal/-a adut »

LOTICA napisal/-a:Zgaga, tako sem razmišljala tudi jaz in sem mu najprej rekla, da mu pripada 11 dni dopusta, potem pa je naša pravnica rekla, da obstaja formula, po kateri se upošteva samo dopolnjene mesece dela - kje naj bi bila napisana ta formula, pa ne vem. Ko bi bil vsaj 1 zakon v Sloveniji napisan tako, da bi ga vsi razumeli enako. :) :)
Naj vam pravnica utemelji svoje mnenje, ker zaenkrat je utemeljeno samo vaše.

Mirjana
Odgovori