Imam naslednji primer.
Lastnica podjetja bo podjetje 31.8.2005 prodala. 31.8.2005 bo izplačala tudi plače za avgust zase in za enega delavca. Delavca bo 31.8.2005 tudi odjavila. Na ta dan bo poplačala tudi vse odprte terjatve.
Zanima me naslednje:- Ali mora delati bilanco in jo oddati na DURS in AJPES ?
- Ali davčno in AJPES sploh kaj obvesti, saj gre le za menjavo lastnika?
- Kako je z njeno odjavo, glede na to da je zaposlena pod šifro 040?
Prosim za nasvet.
PRODAJA PODJETJA
Moderator: Mirko Zbačnik
Lani je eden od mojih strank prodal svoje podjetje. Pravni službi, ki je urejala nakup oz.prodajo, sem pripravila: bilanco stanja, izkaz uspeha ter ddpo; popis vseh odprtih postavk, skupaj s fotokopijami dokumentov, ki so dokazovali stanje; izpis bruto bilance, kontnih kartic, dnevnika knjiženja ter zapisnik o predani dokumentaciji za tisto leto. Vse ostalo so urejali pravniki.
Prodajalec podjetja se je odjavil s predpogodbo, ki jo je imel že sklenjeno z drugim podjetjem.
Prodajalec podjetja se je odjavil s predpogodbo, ki jo je imel že sklenjeno z drugim podjetjem.
Medletno bilanco boste verjetno sestavili, mislim pa, da je ni potrebno nikomur oddajati (moja stranka jo je oddala novim lastnikom, oz.njihovim pravnikom). Ajpes bo o novih lastnikih obveščen, ko bo le-ta vpisan v sodni register. DURS je tudi potrebno pisno obvestiti, saj smo se pred časom, ko so nam poslali v izpolnitev obrazce, zavezali, da bomo vsako spremembo javili.
Ker se postopki stalno spreminjajo bi jaz na vašem mestu poklicala Ajpes, Durs in Zavod za zdravstveno... in jih povprašala za pravilen postopek.
Nekoč so mi na Zavodu povedali, da prodaja podjetja še ni nujno razlog za prekinitev del.razmerja, vendar bivši lastnik nima več šifre 40, temveč je obravnavan kot vsak drug delavec. Ampak postopki se stalno spreminjajo.
Ker se postopki stalno spreminjajo bi jaz na vašem mestu poklicala Ajpes, Durs in Zavod za zdravstveno... in jih povprašala za pravilen postopek.
Nekoč so mi na Zavodu povedali, da prodaja podjetja še ni nujno razlog za prekinitev del.razmerja, vendar bivši lastnik nima več šifre 40, temveč je obravnavan kot vsak drug delavec. Ampak postopki se stalno spreminjajo.