Revizija ZPIZ

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
Gorazd
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec
Kraj: Ptuj, Maribor, Slovenija
Kontakt:

Revizija ZPIZ

Odgovor Napisal/-a Gorazd »

Ima kdo izkušnje z revizijo, ki jo opravlja ZPIZ?

Dobili smo "poziv", da v določenem roku predložimo dokumentacijo za 8let!

Sem bolj zelen v računovodstvu, zato mi ni poznan obrazec M4, ki ga moram predložit (v dokumentaciji ga tudi nisem našel). Gre morda za M4/M8, s katerim se poroča aprila za preteklo leto?

Hvala, lep pozdrav

Gorazd
stanovanjska
Začetnik
Začetnik
Kraj: Slovenia
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a stanovanjska »

Ne, izkušenj s take vrste inšpekcijo res nimamo. Gre pa res za obrazec M4, s katerim poročaš aprila za preteklo leto. Vso srečo ti želimo.
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kraj: Bloke, Postojna
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Mirko Zbačnik »

Jaz bi v vašem primeru še preveril prijave in odjave delavcev na ZPIS (Obr. M1/M2).

Mirko
Marjeta
Administratorka
Administratorka
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Marjeta »

Mi smo imeli tako inšpekcijo pred leti. Na podlagi obrazcev M1/M2 (Prijava v zavarovanje) so kontrolirali če so podatki o zavarovalni dobi pravilno vpisani v M4 obrazce. Preverili so pogodbe o zaposlitvi in plačilne liste ter primerjali če so podatki v plačilnih listah enaki podatkom v M4, zanimal jih je akt o sistematizaciji in ali je pravilno določen letnega sklada ur in tedenski delovni čas , preverjali pravočasnost plačila prispevkov in ali so bili prispevki za PIZ obračunani po predpisanih prispevnih stopnjah.
Na koncu v zapisniku ugotovijo da se podatki na M4 za revidirana leta lahko uporabljajo in če morate odpraviti kakšne napake.
Gorazd
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec
Kraj: Ptuj, Maribor, Slovenija
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Gorazd »

Hvala za odgovore8-)

Gorazd
EKA
Nov član
Nov član

Odgovor Napisal/-a EKA »

Tudi mi smo imeli tovrstno revizijo, vendar mi ni jasno,kako lahko ZPIZ zahteva dokumentacijo za 8 let nazaj?
Če imate dokaj kvaliteten program za obračunavanje plač,vam ob koncu leta,kot podatke ki jih je potrebno podati za dohodnino, program izpiše tudi podatke za M4 obrazec za ZPIZ.

EKA
metalica
Računovodski mojster
Računovodski mojster
Kraj: Slovenia

Odgovor Napisal/-a metalica »

M/4 je trajni dokument, kakor tudi letni karton delavca. Če tega ni potem plačilne liste. In ne samo za 8 let.
Še včeraj sem poslala podatke o plači za leto 1974.Seveda sem potegnila podatek iz m/4. Če je kakašno odstopanje pa PIZ ahteva osebni karton delavca.
LP
Odgovori