Kateri tečaj
Moderator: Mirko Zbačnik
Kateri tečaj
Kupcem iz EU izstavljamo fakture za storitve v evrih (brez DDV - v KIR gredo pod oproščen in drug promet). Za preračun v tolarje vzamem srednji tečaj Banke Slovenije, vendar nisem prepričana, na kateri datum:
datum opravljene storitve ali datum izdane fakture (razlike je tudi do 10 dni).
Mi lahko pomagate, prosim?
datum opravljene storitve ali datum izdane fakture (razlike je tudi do 10 dni).
Mi lahko pomagate, prosim?
Anela
Imam malce pomislekov glede datuma obračuna in tečaja, 19. člen ZDDV namreč pravi, da nastane obdavčljiv dogodek, ko je blago dobavljeno oz. storitev opravljena, le v primerih, da je račun izdan prej kot je storitev opravljena oz. blago dobavljeno, nastane obveznost na dan ko je izdan račun (1. in 2. odstavek 19. člena), torej menim, da se na datum dobave blaga tudi preračuna devizni tečaj. 23. člena pa pravi, da se za preračun vrednosti v domačo valuto upošteva srednji tečaj BS na dan nastanka davčne obveznosti, torej datum blage blaga, oz. izdaje računa, če je račun izdan pred dobavo blaga.
Jaz se strogo držim tega, ker pač zakon tako razumem.
Jaz se strogo držim tega, ker pač zakon tako razumem.
Tečaja poslovne banke ne smete uporabljati za knjiženje obveznosti ali terjatev.
Uporavljate lahko dnevni ali mesečni srednji tečaj BS.
Tačaj poslovne banke pa uporabljate izklučno pri plačilih pri katerih ste devizna sredstva od banke kupili ali nji jo prodali.
Primer:
Prejet račun knjižite po srednjem tečaju BS
Račun ste plačali tako, da ste protivrednost v sit nakazali na poslovno banko, ki vam je po obrazcu 1450 nakazala naprej EUR-e.
Plačilo knjižite po poslovnem tečaju po katerem ste kupili EUR.
Razliko med tečajem BS in tečajem za plačilo pri PB pa knjižite na tečajne razlike.
Pozdrav vsem,
MG
Uporavljate lahko dnevni ali mesečni srednji tečaj BS.
Tačaj poslovne banke pa uporabljate izklučno pri plačilih pri katerih ste devizna sredstva od banke kupili ali nji jo prodali.
Primer:
Prejet račun knjižite po srednjem tečaju BS
Račun ste plačali tako, da ste protivrednost v sit nakazali na poslovno banko, ki vam je po obrazcu 1450 nakazala naprej EUR-e.
Plačilo knjižite po poslovnem tečaju po katerem ste kupili EUR.
Razliko med tečajem BS in tečajem za plačilo pri PB pa knjižite na tečajne razlike.
Pozdrav vsem,
MG