kako izterjati dolg

Teme, ki jih ne morete uvrstiti drugam

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
atis servis
Začetnik
Začetnik

kako izterjati dolg

Odgovor Napisal/-a atis servis »

prosim, če mi lahko svetujete, kam in kako, da bi lahko izterjala dolg 125000 sit od samostojnega podjetnika, ki ne posluje več?Hvala
bana
Računovodja
Računovodja
Kraj: Slovenia

Odgovor Napisal/-a bana »

Najbolje, da tožite njega osebno, saj za svoje neporavnane obveznosti odgovarja z vsem svojim premoženjem.
tisdno
Računovodja
Računovodja
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a tisdno »

Najprej je potrebno ugotoviti, če kaj ima, da ne boste zastonj dajali izvršbe.
- če imate njegov rojstni datum, potem lahko pridobite na ZZZS podatek, ali je zaposlen, brez rojstnega datuma ne dajo podatka.
- če ima premično premoženje - avto, čoln, pridobite podatek na MNZ, URAD ZA UPRAVNE NOTRANJE ZADEVE,CENTER ZA UPRAVNO INFORMATIKO na Beethovnovi 3,
- v kolikor bi želeli pridobiti podatek,ali ima odprt račun pri katerikoli banki, potem morate pisati Banki Slovenije, Ljubljana, za ta podatek.
- v zemljiški knjigi lahko pod imenskim seznanom pridobite podatek, ali je lastnik nepremičnine.

Če vam katerega od podatkov ne bodo dali, potem morate stopiti do odvetnika, saj odvetnikom te podateke posredujejo, mislim pa, da jih bodo tudi vam, vendar boste vsem naslovnikom morali predložiti račun, na podlagi katerega vam dolguje, drugače podatkov ne boste dobili.

Če ugotovite, da kaj ima, potem pač morate vložiti predlog za izvršbo. Pa veliko sreče
tisdno
Računovodja
Računovodja

Pozabila sem še napisat, da je potrebno na ZZZS plačati 1.000,00 SIT za informacijo, na MNZ 255 upravne takse, za zemljiško knjigo pa je odvisno, če bodo rekli, da nima nič, potem nič, če pa bo lastnik česa, potem pa morate tako ali tako naročiti zemljiškoknjižni izpisek, na Banki Slovenije pa na žalost ne vem
febo

Odgovor Napisal/-a febo »

Samostojni podjetnik odgovarja s svojim premoženjem tudi ko zapre podjetje. Vložite predlog za izvršbo na podlagi verodostojne listine. Pri banki Slovenije (imenik transakcijskih računov) preverite če ima odprt TRR. Če nima v izvršbi navedite, Sodišče pa po uradni dolžnosti lahko preveri osebni račun dolžnika. Razen tega zahtevajte tudi izvršbo na premičnine in nepremičnine, ker se lahko rubi tudi skupno imetje in imetje ki je v lasti soproge.
Če nimate izkušenj se obrnite za nasvet odvetniku.

LP
mincek
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a mincek »

Tudi sama imam podobno tezavico z izterjavo s.p.ja, ki je nehal poslovati. Ali je sigurno res, da se lahko terja tudi premozenje soproge??
Mincek
tisdno
Računovodja
Računovodja

Če bo soproga dala ugovor tretjega potem izvršba ne bo več mogoča. Res pa je, da izvršitelj velikokrat zarubi premoženje zakonca, vendar če se zakonec ne pritoži, je izvršba pravnomočna in seveda v tem primeru bo rubež lahko uspešen. V kolikor pa zakonec dokaže, da je premoženje njegovo in bo dal na sodišče ugovor tretjega, bo z ugovorom 100 % uspel.
mincek
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a mincek »

Meni se zdi malo nelogicno, da bi lahko dolg izterjali od zakonskega partnerja (res pa je, da zakona nisem ravno podrobno prebrala). Kaj bi se npr. zgodilo, ce bi nas izvrsitelj zarubil soprogin avto, ona pa bi prijavila krajo?? Glede na to, da dobijo izvrsitelji dobijo placano ne glede na to, ali kaj naredijo ali ne, se bojim, da bi zaradi takih postopkov se sami imeli probleme. Ima kdo kake izkusnje s tem?? Verjetno itak vsi take dolznike skusamo cimprej pozabiti in se poslovimo od tezko "prisluzenega" denarja...
Mincek
tisdno
Računovodja
Računovodja

Kakor sem že napisala, rubežniki res velikokrat rubijo premoženje zakoncev. Ko sem vprašala izvršitelja, na kakšni podlagi mi je odgovoril, da zato, ker kar naj bi bilo v zakonu pridobljeno, je premoženje obeh zakoncev. Vse to pa lahko zakonec izpodbija na sodišču in bo tudi pravdo dobil, saj v Zakonu o izvršbi nikjer ni napisano, da lahko rubijo tudi zakoncu. Vendar mora zakonec dokazovati, da je to njegovo posebno premoženje itd.
Odgovori