refundacija bolniške

Moderator: Mirko Zbačnik

gbranka
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec
Kraj: Slovenia

refundacija bolniške

Odgovor Napisal/-a gbranka »

pozdravljeni

Zanima me nekaj stvari glede refundacije bolniške:

1. ali se pri obračunu bolniške, katera se refundira doda tudi dodatek po kol. pogodbi, ki je obvezen od 1.9.2004?

2. ali je lahko obračunana bolniška večja od refundacije in kako se to potem poknjiži?

3. kateri znesek se vpiše za urno osnovo za delo? Ali je to znesek urne postavke (brez odbitka 10% ali 20% -odvisno od razloga zadržanosti) * dodatek za delovno dobo? Ali je to znesek, ki je že zmanjšan zaradi razloga izostanka in ni dodatka za delovno dobo?

4. Ali se prispevki do min. plače (24,45%) računajo od razlike med 117.500,00 in I. brutom za refundacijo ali ti zavod povrne dejanske prispevke do minimalne plače?

npr. bruto plača znaša : 83.254,03 sit
prispevki do min. plsče: 8.373,15

I ruto za ref. znaša: 82.259,50 sit, ker je urna osnova za nadometilo manjša od urne osnove za delo.

Ali so potem prispevki do min plače, ki jih povrne zzzs 8.373,15 ali 8.616,30 sit?

lep pozdrav in hvala za odgovore

Branka
Mirko
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a Mirko »

Branka, tukaj boste našla odgovore na vaše vprašanje, poleg tega pa si lahko prenesete excelovo tabelo za obračun refundacije bolniške, ki ga predložite na ZS. http://www.zzzs.si/zzzs/internet/zzzs.n ... 8C00271C9B
Iz obrazca je razvidno, da se refundirajo tudi prispevki od razlike do minimalne plače.
LP
Mirko
gbranka
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

mirko, saj ta obrazec že tako in tko uporabljam. Vendar pa programček za refundacijo prispevkov do minimalne plače ne obračuna. Jaz jih pšri bolnipki obračunam, vendar pa ne vem ali jih moram za refundacijo upopštevati v istem znesku ali v znesku, ki ga izračunaš iz razlike med minimalno plačo in brutom I. Kajti bruto I (na zahtevku) je v tem mesecu manjši kot bruto plača.
Pa navodila zarefundacije sem tudi brala, vendar nisem mogla razbrati katera urna postavka se vzame za osnovo za delo. Tako kot sem spraševala v točki 3.

Branka
anka22
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Odgovor Napisal/-a anka22 »

Prispevke do min. plače obračunaš od zneska med I.brutom in min. plačo 117.500 (24,45%).
Urna osnova za delo pa je bruto znesek, ki bi ga imel delavec na uro, če bi delal (npr. pri nas 118.000/174 ur= 678,16).

Lep sončen pozdrav!
Anka22
gbranka
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

hvala za odgovor.
ai mislila prvi bruto na zahtevku za refundacijo ali izplačilni listi. Kajti če je tisti z refundacije, potem mi bodo povrnili dejansko več prispevkov do min. plače kot pa jih bomo plačali, saj je bruto I za refundacijo nižji od bruta na plač. listi.

Ali je znesek 118.000,00 z vsemi dodatki na delovno dobo...
anka22
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Odgovor Napisal/-a anka22 »

Prvi bruto na zahtevku za refundacijo.
V bruto znesku 118.000 je zajeta tudi delovna doba-vsaj jaz tako delam (skupno ne sme biti manj kot min. plača pa je pri davčni OK)
Anka22 :mrgreen:
dolenjka
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a dolenjka »

Zakaj pa je I. bruto manjši od dejansko izplačane palče, saj vendar delavcu izplačate tak bruto kot ga dobite refundiran ?
gbranka
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

ali vi vedno izplačujete tisti znesek kot ga dobite refundiranega? to se mi ne zdi čisto logično. Zakaj bi delavec dobil še manj kot mu pripada ker je v bolniški. Saj ni on kriv, če država ne povrne istega zneska. Jaz namreč vedno obračunavam isto urno postavko. Vendar pa se zaradi količnika za refundacije znesek povračila spreminja. Ali bi morala bolniško priolagajati zahtevku za refundacijo? Prosim za mnenje še druge.

logično se mi zdi, da delavcu obračunam bolniško od tistega kar bi dobil če bi delal. In sicer zmanjšam ta znesek le za 10 ali 20%- odvisno od vrste bolniške.
dolenjka
Računovodja
Računovodja

Tudi mene zanimajo mnenja ostalih oz. način obračunavanja nadomestil, ki se refundirajo.

Ali izplačate nadomestilo , ki je refundirano s strani ZZZS, v višini refundacije ali kako drugače ?

Hvala za mnenje.
kvrcko
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Odgovor Napisal/-a kvrcko »

Obstajata samo dve varianti, in sicer: ali je nadomestilo nižje od plače, ki bi jo dobil če bi delal cel mesec ali pa je nadomestilo večje od plače, ki bi jo dobil če bi delal cel mesec. V prvem primeru dobi nadomestilo v višini, kot ga izračunate, v drugem primeru pa dobi v taki višini kot bi dobil plačo če bi delal. Saj je logično, da če je na bolovanju ne more dobiti več kot tisti, ki delajo. V obeh primerih pa lahko na spletni strani ZZZS naredite obračun, ki je tudi pravilen. In tega nato upoštevate.

Lep pozdrav.
Tina
dolenjka
Računovodja
Računovodja

Hvala za mnenje. Tudi jaz delam tako.
lukrecija11
Nov član
Nov član
Kraj: Ljubljana
Kontakt:

Refundacija bolniške

Odgovor Napisal/-a lukrecija11 »

Pozdravljeni!

Prosim, če mi kdo odgovori, pri refundaciji bolniške v Potrdilu pod
urna osnova za delo (limit) se izračuna kot
- bruto plača/povprečna mes. obveznost ali kot
- bruto plača/dejanska mes. obveznost.

Kateri znesek, bruto I ali bruto II, se vpiše na plačilno listo pod boleznine v breme ZZZS?

Vnaprej se vsem lepo zahvaljujem!
Odgovori