NABAVA OS (AVTOMOBILOV) IZ TUJINE

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
LOTICA
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana

NABAVA OS (AVTOMOBILOV) IZ TUJINE

Odgovor Napisal/-a LOTICA »

V juniju smo nabavili 4 vozila (2 tovorni in 2 osebni) s Hrvaške. Če nam hrvaški dobavitelj izda potrdilo, da avtomobili še niso amortizirani, lahko glede na novi Zakon o davku od dohodkov pravnih oseb, avtomobile še naprej amortiziramo. Kaj pa če so pri njih že amortizirani? Cena avtomobila pa je 1 mio sit? Kot jaz razumem, moram to potem knjižiti direktno v stroške :?: Katere stroške torej? Glede na to, da je vrednost posameznega avta večja od 500 eur in jih bomo uporabljali več kot 1 leto, moram v skladu s SRS, avte zavesti v register OS. Toda kako? A naj dam NV 0, glede na to, da se ne smejo amortizirati?? A je v letošnjem letu že imel kdo podoben primer v zvezi z nabavo OS? :oops:
roki
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a roki »

Oprostite, vendar me zanima kje piše, da se avtomobili, če jih kupiš in vpišeš kot osnovno sredstvo v register osnovnih sredstev ne bi smeli amortizirati. :oops:
Mislim, da to ni prava informacija.
Kot je meni znano amortizacija ni nobena ovira.

Prosim še za mnenje drugih.

Lep pozdrav :)
Tinkaa
Začetnik
Začetnik
Kraj: Kranj
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Tinkaa »

Če kupimo staro osnovno sredstvo od osebe, ki ni rezident Sloveije, ni pravice do amortiziranje, če je prodajalec osnovno sredstvo že v celoti zamortizirav. Pri vsem pa mi ni najbolj jasno, kako se bo to dodazovalo.... :?:

Podlaga za to pa je 26.čl. zakona o davku od dobička....
pamps
Nadračunovodja
Nadračunovodja

Odgovor Napisal/-a pamps »

Lotica, jaz imam en tak primer, pa tudi ne vem, kaj naj z njim. Na seminarju je bilo toliko drugih stvari, ki so me bolj zanimale, da sem si od tega dela zapomnila le to, da naj bi jih vodili med ostalo opremo, ki je že amortizirana, vendar še v uporabi, kam pa naj z nabavno vrednostjo pa še ugotavljam.
LOTICA
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a LOTICA »

Meni se smešno zdi, da bi dala vrednost OS na 404 - drobni inventar, če pa to ni. Med stroške amortizacije pa tudi ne spada, če ga ne amortiziraš. Ker je to še bolj sveža zadeva, je tudi v IKSu nisem zasledila ... če ne bo šlo drugače, bom jaz poslala pisno vprašanje na Zvezo računovodij :) 8)
Odgovori