Naročnik EU, storitev v SLO

Moderator: Mirko Zbačnik

strela
Začetnik
Začetnik

Naročnik EU, storitev v SLO

Odgovor Napisal/-a strela »

Lepo prosim, če mi lahko kdo pove katera klavzula o DDV se napiše na izdan račun naročniku iz EU, ki je pri Slovenskem podjetju naročil storitev (vzdrževanje OOS), ki je to storitev opravil v Sloveniji. :szardi:

Hvala, hvala!
anazus

Odgovor Napisal/-a anazus »

Klavzule ni nobene, saj boste obračunali DDV 20%, ker se šteje za kraj obdavčitve, kjer je bila storitev opravljena - Slovenija.
ditka
Nov član
Nov član
Kraj: Slovenia

Odgovor Napisal/-a ditka »

Katero klavzulo pa se napiše, če je šlo za svetovanje, za katerega se kraj obdavčitve šteje sedež naročnika torej EU in se DDV ne obračuna?
LOTICA
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a LOTICA »

17.člen, 3.odst., 3.točka in obvezno morate navesti na izdani račun njihovo ID številko. :)
ditka
Nov član
Nov član

Odgovor Napisal/-a ditka »

Lotica, najlepša hvala! ;)
teranet
Nov član
Nov član

Odgovor Napisal/-a teranet »

anazus napisal/-a:Klavzule ni nobene, saj boste obračunali DDV 20%, ker se šteje za kraj obdavčitve, kjer je bila storitev opravljena - Slovenija.
Kaj pa je vzdrževanje OOS? Namreč za kraj opravljanja storitev je potrebno pogledati 17. člen, 2. in 3. odstavek. Če vaša storitev sodi v ta dva odstavka, potem se DDV ne obračuna.
tessa
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a tessa »

Imamo podoben primer , da našemu partnerju iz Švice ki je pri nas registriran za ddv zaračunamo svetovalne storitve. Izdam mu račun na švicarsko davčno št. in DDV ne zaračunam v skladu z 3. točko 3 ods.17.člena ZDDV. Ali ravnam pravilno? :?
hvala,
lp
LARISA
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a LARISA »

Jaz imam eno podobno vprašanje:

Slovenski s.p. opravlja posredniške storitve na območju RS.
Se pravi išče morebitne kupce za tujega partnerja. Blago potuje od tujega dobavitelja do naročnika. Posrednik nima nič z blagom.
Zanima me ali naj na računu izstavljenem tujem partnerju za posredniško provizijo obračuna slovenski DDV ali je oproščeno DDV?

Lp
teranet
Nov član
Nov član

tessa napisal/-a:Imamo podoben primer , da našemu partnerju iz Švice ki je pri nas registriran za ddv zaračunamo svetovalne storitve. Izdam mu račun na švicarsko davčno št. in DDV ne zaračunam v skladu z 3. točko 3 ods.17.člena ZDDV. Ali ravnam pravilno? :?
hvala,
lp
ne me držat za besedo, ampak ravno včeraj sem bral zakon in mislim da je tukaj potrebno pogledati poleg 17. tudi 18. člen. namreč če ta švicar te svetovalne storitve uživa tudi v Sloveniji (ker ima predvidevam tukaj poslovno enoto, če je davčni zavezanec), potem bi mu morali zaračunati DDV.

18. člen je sicer napisan za osebe, ki niso davčni zavezanci, a bi davčna lahko to uporabila, če bi vi rekli, da je šlo zgolj za svetovanje švicarskemu podjetju, ki pa ni zavezanec. Zgolj toliko bi bilo vredno preveriti da ne bo davčna štela, da so bile svetovalne storitve opravljene za njegovo SLO poslovno enoto, kar bi bilo obdavčljivo, zaračunane pa kot da je šlo za njegovo švicarsko poslovno enoto.
tessa
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a tessa »

Ne, v Sloveniji je samo registriran za namene DDV, poslovne pa nima tukaj odprte.
teranet
Nov član
Nov član

LARISA napisal/-a:Jaz imam eno podobno vprašanje:

Slovenski s.p. opravlja posredniške storitve na območju RS.
Se pravi išče morebitne kupce za tujega partnerja. Blago potuje od tujega dobavitelja do naročnika. Posrednik nima nič z blagom.
Zanima me ali naj na računu izstavljenem tujem partnerju za posredniško provizijo obračuna slovenski DDV ali je oproščeno DDV?

Lp
po moje bi moralo biti oproščeno ker izdajate račune tujcu, ki svoje dejavnosti ne opravlja na območju RS. Samo ne vem s katerim členom bi ga oprostil. 9. točka 3. odstavka 17. člena opredeljuje sicer posredovanje, vendar le za storitve iz tega člena, tako da nisem prepričan da je to pravi člen.

bo kdo povedal ki ima kaj več izkušenj.
teranet
Nov član
Nov član

tessa napisal/-a:Ne, v Sloveniji je samo registriran za namene DDV, poslovne pa nima tukaj odprte.
zakaj je potem sploh registriran za DDV če na območju RS ne opravlja nobene poslovne dejavnosti? ali jo?

mislim da je stvar v tem da je potrebno zagotoviti samo dokazila oz. biti prepričljiv, da je bila storitev opravljena za njegovo dejavnost, ki jo opravlja v Švici in potem DDV ne zaračunate po 17 členu. Na računu naj bo to nedvoumno. Pač ker ste omenili, da je registriran za DDV pri nas, da ne bodo davčni prišle kake ideje na pamet, da je bila storitev opravljena za njegovo poslovno dejavnost na območju RS.

naj me kdo popravi če se motim.
Odgovori