izvršba

Teme, ki jih ne morete uvrstiti drugam

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
sova
Računovodja
Računovodja
Kraj: Slovenia

izvršba

Odgovor Napisal/-a sova »

Pravniki prosim prisluhnite.., dobili smo sklep sodišča, s katerim nam dovoljujejo izvršbo na določene nepremičnine našega dolžnika. (knjižba na hipoteko)

Zanima me , kakšen je nadaljni postopek, glede razpisa javne dražbe, kdo da predlog itd, na tem področju ne vem nič. Radi bi čimprej sprožili prodajo, da se poplačamo. Na nepremičninah smo sami mi vklnjiženi, nekateri ostali upniki tega dolžnika pa tudi imajo neko predhodno pravico poplačila, ker so manjši zneski. Lepo prosim za pomoč :sjezen: :sneodobren: :lol: Lep praznični vikend :8:
vita11
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a vita11 »

Saj nisem pravnik, bom pa opisala, kako to gre. Zdaj počakate, da je sklep o izvršbi na nepremičnini pravnomočen. Potem sodišču predlagate cenitev nepremičnine, pri čemer lahko predlagate cenilca, lahko pa to prepustite sodišču. Ko je cenitev pravnomočna, lahko sprožite dražbo. Najprej je prva, kjer se prodaja za celotno vrednost nepremičnine in ponavadi niti ne uspe. potem je druga, kjer mislim, da je za polovična vrednosti. če še ta ni uspešna, je še tretja dražba, tu mislim, da je tudi polovična vrednost. Vsako dražbo morate predlagati vi in tudi zalagati stroške. Vse skupaj lahko traja zelo dolgo, če se bo dolžnik pritoževal. Skratka; stvari dajte pravnikom in pričakujte večje stroške preden boste kaj dobili. Pa še potem traja narok za delitev kupnine kar precej dolgo. Tako na oko: najmanj tri leta bo trajalo, da boste prišli do svojega denarja, če se bo dolžnik pritoževal.
tisdno
Računovodja
Računovodja
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a tisdno »

Vita ima prav, da je potrebno počakat pravnomočnost. Potem pa ne predlagate vi prodajo, temveč bo to sodišče naredilo samo, saj ste morali že v predlogu za izvršbo navesti, da predlagate zaznambo spora (če je vpisano v zemljiški knjigi), cenitev nepremičnine, prodajo in seveda s pridobljenimi sredstvi prodaje vaše poplačilo. Koliko časa traja, je odvisno. Včasih to lahko traja tudi tri leta, kot je rekla Vita, nam pa je ratalo zadeve dobiti tudi v treh mesecih, vse je odvisno od dolžnika, koliko se bo pritoževal ali pa od sodnika, ki bo zadevo vodil. Čim več urgenc na sodišče, zadostuje že, da pokličete po telefonu in prosite za urgentno reševanje in bo referentka zabeležila vaš klic. Nikar pa kar ne čakajte, da bo sodišče zadevo reševalo samo od sebe. Pa veliko sreče
sova
Računovodja
Računovodja

Zahvaljujem se za odgovore, :sodobren: sklep je bil že izdan marca . 2005, mislim, da se dolžnik ne pritožuje, saj sploh , zaradi prevelike zadolženosti ne dviguje pošte na naslovu , kjer je prijavljen, :lol: malo sta me zmedla različna odgovora, :oops: zato me še zdaj enkrat zanima, ali bo sodišče zadevo nadaljevalo po uradnem postopku,( seveda bo hitreje po naši urgenci,) tako kot je rekel TSDNO ali moramo mi sami nadaljevati postopek kot ste rekli vi VIta.. :idea: Na tem področju sem popolni laik, naj še povem, da smo samo mi v zemljiški knjigi vpisani na hipoteko. :spoljub:
vita11
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a vita11 »

Mislim, da je tako kot je rekla Tisdno. Mislim pa, da je treba sodišča malo drezat
tisdno
Računovodja
Računovodja
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a tisdno »

Sodišče bi sedaj, ko je izvršba pravnomočna, moralo izdati odredbo cenilcu, da oceni vrednost, nato sodišče izda sklep o ugotovitvi vrednosti nepremičnine, potem pa pride odredba o prodaji nepremičnine; v njej določi način in pogoje za prodajo. Sodišče bo vse te sklepe izdalo brez vašega predloga, saj kot sem rekla, mora biti to navedeno že v samem predlogu za izvršbo.

Vse to je navedeno v členih 166 do 212 Zakona o izvršbi. Če potrebujete te člene vam jih lahko pošljem.
sova
Računovodja
Računovodja

Najlepša hvala , malo se mi že bolj svita.. :spoljub:
Odgovori