Od Komunale smo dobili račun, na katerem nam zaračunavajo porabo vode. DDV ni obračunan po 2.od.9. čl. ZDDV.
Nato pa navajajo originalen račun za vodo od Vodovoda MS, kjer je ddv 8,5% zaračunan.
Ali knjižim tudi strošek DDV-ja ali ne? Moje mnenje je, da ga mi knjižimo, Komunali pa ga ni potrebno odvesti. Imam prav?
Hvala.
KOMUNALA - VODA
Moderator: Mirko Zbačnik
-
Knjigovodja
- Računovodski vajenec

Če so uporabili 2.odst.9.člena ZDDV, potem so samo posrednik. Logika, ki so jo nekoč razlagali v IKS-u ( ko je bil še manjšega formata), je šla v tem primeru približno takole: kot prejemnik tega računa, v bistvu vpišete v K-PRAČ originalen račun od Vodovoda MS, z njihovo davčno številko, zato vam je moral izdajatelj tudi navesti vse pomembne podatke iz originalnega računa.
Tudi mi smo imeli take primere. Npr. upravljalec stavbe nam je izstavil račun, na katerem je tudi navedel 2.odst.9.člena ZDDV, na njem pa je bilo specificiranih kakšnih pet šest originalnih računov drugih podjetij. Mi smo na lastno odgovornost poenostavili: račun smo knjižili enkrat samkrat in sicer na ime izdajatelja, saj smo ga njemu tudi plačali in ne vem, če kje kakšen računalniški program omogoča, da pri vpisu v K-PRAČ navedeš enega dobavitelja, pri knjiženju v GK pa drugega.
Vsekakor si DDV lahko odbijete in jaz bi ta račun čisto normalno vpisala v K-PRAČ. Razen, če želite biti zelo natančni in vpišite izdajatelja Vodovod MS, samo potem ne vem, kako to izvedeš na saldakontih, da bo prav. Vsekakor dodatno delo.
Še kakšno mnenje in izkušnje?
Tudi mi smo imeli take primere. Npr. upravljalec stavbe nam je izstavil račun, na katerem je tudi navedel 2.odst.9.člena ZDDV, na njem pa je bilo specificiranih kakšnih pet šest originalnih računov drugih podjetij. Mi smo na lastno odgovornost poenostavili: račun smo knjižili enkrat samkrat in sicer na ime izdajatelja, saj smo ga njemu tudi plačali in ne vem, če kje kakšen računalniški program omogoča, da pri vpisu v K-PRAČ navedeš enega dobavitelja, pri knjiženju v GK pa drugega.
Vsekakor si DDV lahko odbijete in jaz bi ta račun čisto normalno vpisala v K-PRAČ. Razen, če želite biti zelo natančni in vpišite izdajatelja Vodovod MS, samo potem ne vem, kako to izvedeš na saldakontih, da bo prav. Vsekakor dodatno delo.
Še kakšno mnenje in izkušnje?
Kar mora priti, bo prišlo. In ko bo prišlo, se bo treba postaviti po robu. (HP)