Delnice

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
pikiica
Začetnik
Začetnik

Delnice

Odgovor Napisal/-a pikiica »

Banka je za nas kupila delnice na tuji borzi in nam potem poslala obračun nakupa delnic. Stroški in provizije grejo v DDV knjigo pod oproščen promet, kaj pa delnice? Ali gre nakup delnic v DDV knjigo pod oproščen promet ali ne?
adut
Super računovodja
Super računovodja

Odgovor Napisal/-a adut »

Mislim, da promet z delnicami ne spada pod DDV, podobno kot zamudne obresti in se jih ne knjiži v knjige DDV.
Počakajte še na kakšno drugo mnenje, nisem 100% prepričana.

Mirjana
Knjigovodja
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Odgovor Napisal/-a Knjigovodja »

Da, tudi nabavno vrednost vrednostnih papirjev se vpiše v K-PRAČ pod oproščen promet.

Zakonska osnova je 4.odstavek 172.člena P-ZDDV, ki pravi:"... Davčni zavezanec, ki kupi vrednostni papir, v knjigo prejetih računov vpiše nabavno vrednost vrednostnega papirja....".

Analogno je treba ob prodaji prodajno vrednost vpisati v K-IRAČ, zakonska osnava je 7. odst.169.člena P-ZDDV.

Če je vrednost nabavljenih vrednostnih papirjev precej konkretna in bo zato vrednost oproščenega prometa na strani nabav na obrazcu DDV-O krepko večja, kot običajno, ne bo napak, če pošljete zraven še kopijo obračuna nakupa vrednostnih papirjev. Meni se je že zgodilo, da so me iz davčne klicali, kaj imamo tako velik oproščen promet in sem jim potem morala po faxu poslati obračun.

LP!
Kar mora priti, bo prišlo. In ko bo prišlo, se bo treba postaviti po robu. (HP)
pikiica
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a pikiica »

Hvala Knjigovodja. Še nekaj: ali je o nakupu tujih vrednostnih papirjev treba Dursu tudi sicer kaj poročati?
Knjigovodja
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Odgovor Napisal/-a Knjigovodja »

Žal, ne vem čisto točno, kako je z nakupom tujih vrednostnih papirjev. Nekaj se mi megleno zdi, da je bilo treba mnenje DURS-a včasih priložiti že ob nakazilu v tujino samem. Ampak na tem področju je prišlo do sprememb, ki jih nisem spremljala. Zato lahko samo rečem, da se mi zdi, da DURS-a ni treba nič obveščati.

Bi pa na vašem mestu preverila pri vaši referentki in pa zdi se mi tudi, da bo treba pročati Banki Slovenije, na enem izmed SN obrazcev, konec leta, ker gre za naložbo v tujini.

LP!
Kar mora priti, bo prišlo. In ko bo prišlo, se bo treba postaviti po robu. (HP)
Odgovori