Plačilo iz tujine in kompenzacija

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
Dirty_Harry
Začetnik
Začetnik

Plačilo iz tujine in kompenzacija

Odgovor Napisal/-a Dirty_Harry »

Pozdravljeni,

Posredniška firma iz Nemčije (zavezanec za DDV – VAT) prodaja moje računalniške programe in pri tem prejema plačila na svoj račun.

Enkrat mesečno naredijo obračun in mi na moj poslovni TRR nakažejo znesek od prodaje zmanjšan za ceno njihovih storitev.

Za njihove storitve mi izstavijo tudi račun pri katerem davka ne obračunajo, ker se sklicujejo kot tu citiram:

"Tax exempt in accordance with Section §13b of the UstG - the German VAT Act". Na kratko sem preveril ta člen nemškega zakona, ki govori, da davek za opravljeno storitev plača naročnik - torej jaz.

Sem s.p. in nisem zavezanec za DDV . Ali moram vseeno opraviti samoobdavčitev (za plačilo storitev) na obrazcu DDV-O?

Prosim, da potrdite ali je to pravi način knjiženja (enostavno knjigovodstvo).

1. Vrednost na računu za storitve tuje firme preračunam po srednjem tečaju BS na datum, ki je naveden na računu ter ga vpišem pod stroške storitev v KPO
2. Tuji firmi izdam račun za programe, ki so jih prodali (cena brez odštete provizije za njihovo storitev saj sem njihov račun dal v stroške). Na dan izdaje računa preračunam znesek po srednjem tečaju BS in ga vnesem pod rubriko "Prihodki od prodaje".

Kot vidite mi tuja posredniška firma nakaže že kompenziran znesek in mi ni potrebno zneska za njihove storitve posebej nakazati. Ali je pri tem mogoče potrebno narediti kak obračun kompenzacije oziroma pobota?

Še enkrat hvala za vaše odgovore.
Odgovori