ojla, spet imam problemček....
Pri avtoprevozniku je zaposlen imel nesrečo...tovornjak se je prevrnil in tovor je uničen.. Stranka je prejela račun za tovor, ki ga mora sama plačati kajti ni bil zavarovan. Zanima me kam naj to knjižim? Res sem izgubljena in nimam pojma?!Aja račun je avstrijski, torej v EUR.
Kaj pravite?
odškodnina tovora
Moderator: Mirko Zbačnik
Re: odškodnina tovora
Pozdrav,
prejela sem račun Odškodnina za razsut tovor, na katerem je cena za material in delo.
Račun je z ddv. Kako poknjižim, ali dam na izreden odhodek?
Hvala že v naprej!
prejela sem račun Odškodnina za razsut tovor, na katerem je cena za material in delo.
Račun je z ddv. Kako poknjižim, ali dam na izreden odhodek?
Hvala že v naprej!
jANjA
753 | odškodnine
Nekje sem zasledila, da se ddv v primeru odškodnin ne obračuna ter se promet ne vpisuje v davčne evidence. Prosim za kakšno pojasnilo glede tega. Hvala že vnaprej!
jANjA
-
orhideja78
- Računovodski vajenec

Verjetno ste mislila na 13. člen Pravilnika o izvajanju Zakona o DDV - Uradni list RS, št. 141/2006 z dne 30. 12. 2006
13. člen
(Odškodnina, delna izpolnitev pogodbe)
(1) Od odškodnin se ne obračunava in ne plačuje DDV.
(2) Za odškodnino iz prejšnjega odstavka se šteje predvsem:
– dobava, ki jo dobavitelj opravi kot povračilo za škodo, nastalo na podlagi prejšnje dobave, če dobavitelj odgovarja za škodo in njene posledice na podlagi zakona ali pogodbe;
– zamudne obresti, ki jih davčni zavezanec zaračunava svojim dolžnikom do višine predpisanih zamudnih obresti, in stroški opomina;
– pogodbene kazni;
– povračila škode zaradi razveljavitve pogodbe, če plačnik za to ni pridobil nobenega blaga oziroma ni prejel nobene storitve.
(3) Če se pogodba izpolni delno, je predmet DDV ta delna izpolnitev.
Upam, da bo v pomoč
Pozdrav
Orhideja
13. člen
(Odškodnina, delna izpolnitev pogodbe)
(1) Od odškodnin se ne obračunava in ne plačuje DDV.
(2) Za odškodnino iz prejšnjega odstavka se šteje predvsem:
– dobava, ki jo dobavitelj opravi kot povračilo za škodo, nastalo na podlagi prejšnje dobave, če dobavitelj odgovarja za škodo in njene posledice na podlagi zakona ali pogodbe;
– zamudne obresti, ki jih davčni zavezanec zaračunava svojim dolžnikom do višine predpisanih zamudnih obresti, in stroški opomina;
– pogodbene kazni;
– povračila škode zaradi razveljavitve pogodbe, če plačnik za to ni pridobil nobenega blaga oziroma ni prejel nobene storitve.
(3) Če se pogodba izpolni delno, je predmet DDV ta delna izpolnitev.
Upam, da bo v pomoč
Pozdrav
Orhideja