Sem lastnik spletnega portala in foruma , ki je celo zelo podoben vašemu forumu. Forum je povsem neprofiten in jaz kot fizična oseba plačujem stroške registracije domene in najema strežnika. Stroški niso ravno veliki.
Drugi člani (fizične osebe) želijo , da se stroški delijo, kar pomeni, da želijo nakazati določen del stroškov na moj TR. Ali je to po slovenski zakonodaji dovoljeno ? Kako se imenuje tako nakazilo ? V pogovornem jeziku se uporablja donacija, ampak če sem prav razumel je donacija možna le pravnim osebam . Kako se obdavči takšna nakazila ?
Za vsak nasvet in kometar se vam že vnaprej zahvaljujem.
Kako je urejeno nakazilo fiz. oseb drugim fiz.osebam ?
Moderator: Mirko Zbačnik
DONACIJA
KOLIOR SEM VAS PRAV RAZUMELA JE TA FORUM VAŠ HOBI.TO POMENI DA NE MORETE PREJEMATI ZA TAKO OPRAVILO NOBENIH SREDSTE.
DONACIJE PA LAHKO PREJEMAJO VSI,KI SO REGISTRIRANI V RAZNA DRUŠTVA(ŠPORTNO,TURISTIČNO,...PROSTOVOLJNO BREZ PRIDOBITNE DEJAVNOSTI.
V KOLIKOR PA VAM DRUGE FIZIČNE O9SEBE ŽELIJO KAJ IZPLAČATI PA ŽE GRE ZA DOHODEK TO JE NAGRADA,KI JE OBDAVČENA OZ SE OD NJE PLAČA AKONTACIJA DOHODNINE IN GRE V DOHODNINSKO NAPOVED.
DONACIJE PA LAHKO PREJEMAJO VSI,KI SO REGISTRIRANI V RAZNA DRUŠTVA(ŠPORTNO,TURISTIČNO,...PROSTOVOLJNO BREZ PRIDOBITNE DEJAVNOSTI.
V KOLIKOR PA VAM DRUGE FIZIČNE O9SEBE ŽELIJO KAJ IZPLAČATI PA ŽE GRE ZA DOHODEK TO JE NAGRADA,KI JE OBDAVČENA OZ SE OD NJE PLAČA AKONTACIJA DOHODNINE IN GRE V DOHODNINSKO NAPOVED.
VIKA
Hvala za odgovor. Se mi jer kar dozdevalo, da zakonodaja ne predvideva takih možnosti, saj je nisem nikjer našel. V bistvu ne gre za dohodek, saj sama dejavnost nima nobenih prihodkov. Problem je v tem, da stroške ne more plačevati več oseb, ampak samo ena fizična oseba. Gre za delitev stroškov med več fizičnimi osebami za njihov skupni hobi, ki pa jo po potrebno na nek način izvesti.
Vsebinsko je zadeva povsem enaka, kot če gre več družin skupaj v restavracijo, eden plača račun , drugi pa svoje deleže odštejejo na mizo. V tem dosti pogostem primeru, seveda osebi, ki je plačala skupni račun ni potrebno prikazati to v dohodninski napovedi. To bi pomenilo dvakratno obdavčenja istih prejemkov, saj fizične osebe plačujejo z denarjem , ki so njihovi neto osebni dohodki in so bili že enkrat obdavčeni.
Če sem prav razumel v tem primeru ni možno zbirati nakazila na TR, ker bodo ta nakazila v tem primeru obdavčena. Mislim pa, da je nakazilo kot vrednostno pismo povsem zakonit način za zgoraj opisan primer.
Se pa strinjam , da bi bila ustanovitev društva, rešitev, ampak vseeno se mi zdi , da bi morala obstajati še kaka druga povsem zakonita metoda, ki ne bi pomenila dvojno obdavčenje.
Vsebinsko je zadeva povsem enaka, kot če gre več družin skupaj v restavracijo, eden plača račun , drugi pa svoje deleže odštejejo na mizo. V tem dosti pogostem primeru, seveda osebi, ki je plačala skupni račun ni potrebno prikazati to v dohodninski napovedi. To bi pomenilo dvakratno obdavčenja istih prejemkov, saj fizične osebe plačujejo z denarjem , ki so njihovi neto osebni dohodki in so bili že enkrat obdavčeni.
Če sem prav razumel v tem primeru ni možno zbirati nakazila na TR, ker bodo ta nakazila v tem primeru obdavčena. Mislim pa, da je nakazilo kot vrednostno pismo povsem zakonit način za zgoraj opisan primer.
Se pa strinjam , da bi bila ustanovitev društva, rešitev, ampak vseeno se mi zdi , da bi morala obstajati še kaka druga povsem zakonita metoda, ki ne bi pomenila dvojno obdavčenje.
ODGOVOR
ZA VAS JE NAJBOLJ ENOSTAVNO OZ PRAVILNO,ČE RAČUN,KI GA PREJMETE ZA STROŠKE VODENJA FORUMA,PREDLOŽITE SODELAVCEM IN VAM GA V SORAZMERNEM DELU PORAVNAJO.
SREDSTVA,KI PRIHAJAJO NA TRR SE PREVERJAJO OB ODDAJI DOHODNINE IN BI LAHKO IMELI PROBLEME,OZ BI LAHKO DAVČNA ZAHTEVALA OPRAVIČENOST PRILIVOV NA TRR.
LP VIKA
SREDSTVA,KI PRIHAJAJO NA TRR SE PREVERJAJO OB ODDAJI DOHODNINE IN BI LAHKO IMELI PROBLEME,OZ BI LAHKO DAVČNA ZAHTEVALA OPRAVIČENOST PRILIVOV NA TRR.
LP VIKA
VIKA