prejet račun - prefakturiranje

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
MARJETICAVA
Računovodja
Računovodja

prejet račun - prefakturiranje

Odgovor Napisal/-a MARJETICAVA »

Prejela sem račun dobavitelja storitev, na katerem ni zaračunanega DDV na podlagi 2. točke 9.odstavka 21.člena ZDDV (prefakturirane storitve). Računu je priložen račun dobavitelja, ki je zaračunal to storitev našemu dobavitelju z DDV. Očitno je naš dobavitelj to poknjižil preko prehodnih kontov in ni odbijal DDV. Kaj moram jaz storiti? Odbiti si DDV ne morem, ker v računu našega dobavitelja ni nikjer prikazan. Ali ga sploh vnesem v knjigo DDV?

Lepo prosim za odgovor oziroma za vaša mnenja. Lep pozdrav
sipi
Računovodja
Računovodja
Kraj: Slovenia

Odgovor Napisal/-a sipi »

Ali vaš dobavitelj ni zavezanec za DDV, ali pa je napačno izstavil račun. Če je zavezanec bi moral izstaviti račun za storitve z DDV-jem
*Sandra*
MARJETICAVA
Računovodja
Računovodja

Seveda je zavezanec za DDV, vendar je račun knjižil preko prehodnih kontov in si ni odbijal DDV.
tashy
Začetnik
Začetnik
Kraj: Slovenia

Odgovor Napisal/-a tashy »

Tule sem nekaj našla na obrtni zbornici. Upam, da bo kaj pomagalo.

Prefakturiranje

Registrirani smo za gradbene storitve in smo zavezanci za DDV. Pogosto nastopamo kot glavni izvajalec pri posameznih gradbenih storitvah. Ker nastopamo kot sklenitelj posla, moramo včasih plačati kakšne storitve ali blago za naše podizvajalce. Prejeti račun se glasi na nas, znesek po računu pa nato prefakturiramo našim podizvajalcem. Zanima nas, ali smo dolžni na prefakturirane zneske ponovno obračunati DDV?
Prefakturiranja, kot zaračunavanja zneska po prejeti fakturi (torej brez obračuna DDV), zakon ne pozna. Izjema je predvidena edino pri prefakturiranju stroškov, ki so vezani na stanovanjske najeme, o čemer smo pisali v prejšnji številki Svetovalca.
V 21. členu zakona je predpisano, da se v davčno osnovo ne vključujejo zneski, ki jih davčni zavezanec zaračunava v imenu in za račun svojega naročnika oz. kupca. Navedeno določbo podrobneje pojasnjuje pravilnik. Opisuje namreč, da je pogoj izpolnjen tedaj, ko davčni zavezanec (posrednik) razpolaga s kopijo računa, ki ga je izdal izvajalec storitve naročniku storitve in se nanaša na posredovani znesek plačila. Opisano določbo je mogoče razumeti na način, da posrednik na svojem računu, ko zahteva od naročnika plačilo storitve, davka ne zaračuna tedaj, če se račun izvajalca storitve glasi na naročnika (in ne na posrednika). Poleg tega pa mora posrednik zaračunavati storitev v enaki višini, kot jo je sam plačal izvajalcu.
V vašem primeru pa ni izpolnjen pogoj, da bi izvajalec storitve ali prodajalec blaga izstavil račun, ki bi se glasil na vaše podizvajalce. Če bi bilo tako, bi smeli opravljeno plačilo dobavitelju prefakturirati brez ponovnega obračuna davka, zaračunavali bi znesek v tujem imenu in na tuj račun. V konkretnem primeru pa se prejeti računi glasijo na vas, ki ste nastopali kot sklenitelj posla. To pomeni, da boste morali podizvajalcem, ob prefakturiranju zneska na računu, davek ponovno obračunati. Takšna rešitev je tudi logična, saj boste znesek davka, ki bo izkazan na prejetem računu, upoštevali kot svoj vstopni davek. Na zneske, ki jih boste zaračunali podizvajalcem (prefakturirali), pa boste obračunali izstopni davek. Takšna dolžnost izhaja iz 10. člena zakona, ki pravi: kadar davčni zavezanec deluje v svojem imenu (torej izstavlja svoj račun) in na tuj račun, se šteje, kot da je storitev opravil sam.
Evida
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a Evida »

Take račune izstavljamo tudi mi. Smo zavezanci za DDV imamo pa sporazum o razdelitvi stroškov (npr. električne energije), ker smo na skupni lokaciji. Prejeti račun "prefakturiramo" v bruto znesku, res pa je, da nihče od udeležencev ni upravičen do odbitka DDV-ja. Taka navodila smo dobili ob uvedbi DDV-ja in držimo se ga kot "pijanec plota". Upam, da delamo pravilno.
Evida
MARJETICAVA
Računovodja
Računovodja

Jaz DDV-ja nisem odbila in mislim, da sem ravnala pravilno. Najlepša hvala vsem, ki ste se potrudili z odgovori. :wink:
zlati
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a zlati »

Vprašanje je če je to pravilno, gotovo pa bi si tudi vsak davčni inšpektor to po svoje tolmačil. Neizpodbitno dejstvo, pa je da ste tako prikrajšani za vstopni DDV, ki bi si ga brez vmesnega člena lahko odbijali. Pri nas smo imeli primer, ko smo nabavili material za izdelavo točno določenega proizvoda, ker se potem proizvodnja ni vršila v takem obsegu kot je bila predvidena zaradi neplačil nam je material ostal. Materiala smo se iznebili
tako da smo ga prodali naprej po isti ceni kot smo ga dobili torej smo ga
samo prefakturirali, prav tako storitve ki so bile opravljene zunaj podjetja na tem materialu. Najprej smo si mi odbijali DDV nato pa smo ga zopet zaračunali.

LP
Zlati
Odgovori