Podnajemna pogodba
Moderator: Mirko Zbačnik
Podnajemna pogodba
Zdravo,
zasluzila sem 100 000 SIT bruto. Koliko bo moj nato? Katere davke in prispevke je treba placat v %? Ali mi lahko delodajalec nakaze ta denar na moj osebni transakcijski racun?
Hvala za vsako informacijo. Se to. Nisem zaposlena, placujem pa si sama za pokojninsko in zdravstveno zavarovanje.
zasluzila sem 100 000 SIT bruto. Koliko bo moj nato? Katere davke in prispevke je treba placat v %? Ali mi lahko delodajalec nakaze ta denar na moj osebni transakcijski racun?
Hvala za vsako informacijo. Se to. Nisem zaposlena, placujem pa si sama za pokojninsko in zdravstveno zavarovanje.
izračun
OBVEZNOSTI IZ POGODBE O DELU oz. PODJEMNE POGODBE Stopnja % Znesek SIT
1. Storitev po pogodbi xxxxxxxxxx 0
2. Povračilo stroškov v zvezi z pogodbo o delu xxxxxxxxxx 0
3. Neto prejemek po pogodbi o delu (1+2) xxxxxxxxxx 77.500,00
4. Količnik za preračun iz neta v bruto xxxxxxxxxx 1.290322580645
5. Bruto prejemek po pogodbi o delu (3*4) xxxxxxxxxx 100000
6. Normirani stroški v % od bruto (5) 10 % 10.000,00
7. Osnova za davek od osebnih prejemkov (5-6) xxxxxxxxxx 90.000,00
8. Davek od osebnih prejemkov (akon.doh(7*8 )) 25 % 22.500,00
9. Samoprispevki 0 0,00
10. Izplačilo na račun xxxxxxxxxx 77.500,00
11. Predhodno izplačani stroški v zvezi s pogodbo xxxxxxxxxx
II. OBVEZNOSTI OD POGODBE O DELU Stopnja Znesek
12. Prispevki za nesreče pri delu za PIZ od bruto (6) 6 % 6.000,00
13 prispevki za nesreče pri delu za zdrav. varstvo Pavšal 642,00
14.Druge dajatve 0 0,00
15.Posebni davki na določene prejemke od bruto (5) 25 % 25.000,00
16. Obveznosti skupaj xxxxxxxxxx 54.142,00
Sorry, ni nevem kak pregledno.
Denar ti pa lahko nakažejo na tvoj osebni račun in sicer znesek 77.500,00 SIT.
1. Storitev po pogodbi xxxxxxxxxx 0
2. Povračilo stroškov v zvezi z pogodbo o delu xxxxxxxxxx 0
3. Neto prejemek po pogodbi o delu (1+2) xxxxxxxxxx 77.500,00
4. Količnik za preračun iz neta v bruto xxxxxxxxxx 1.290322580645
5. Bruto prejemek po pogodbi o delu (3*4) xxxxxxxxxx 100000
6. Normirani stroški v % od bruto (5) 10 % 10.000,00
7. Osnova za davek od osebnih prejemkov (5-6) xxxxxxxxxx 90.000,00
8. Davek od osebnih prejemkov (akon.doh(7*8 )) 25 % 22.500,00
9. Samoprispevki 0 0,00
10. Izplačilo na račun xxxxxxxxxx 77.500,00
11. Predhodno izplačani stroški v zvezi s pogodbo xxxxxxxxxx
II. OBVEZNOSTI OD POGODBE O DELU Stopnja Znesek
12. Prispevki za nesreče pri delu za PIZ od bruto (6) 6 % 6.000,00
13 prispevki za nesreče pri delu za zdrav. varstvo Pavšal 642,00
14.Druge dajatve 0 0,00
15.Posebni davki na določene prejemke od bruto (5) 25 % 25.000,00
16. Obveznosti skupaj xxxxxxxxxx 54.142,00
Sorry, ni nevem kak pregledno.
Denar ti pa lahko nakažejo na tvoj osebni račun in sicer znesek 77.500,00 SIT.
Pozdravljeni !
Ker se tudi mi prvič srečujemo s podjemno pogodbo me zanima naslednje :Ali je pri konkretnem primeru (100.000,00 sit bruto)
skupni strošek delodajalca-izplačevalca 131.642,00 sit (54.142,00 +
77.500,00)? Kateri obrazec je potem potrebno oddati na DURS in
kateri na ZZZS ? Kam se potem plačuje te prisp.za PIZ in teh 642 sit za
zdr.varstvo ? Ali na iste račune kot se plačuje delavcem za redno zaposlitev? Prosim za čimprejšnjo pomoč ! Hvala vsem in lep dan !
Ker se tudi mi prvič srečujemo s podjemno pogodbo me zanima naslednje :Ali je pri konkretnem primeru (100.000,00 sit bruto)
skupni strošek delodajalca-izplačevalca 131.642,00 sit (54.142,00 +
77.500,00)? Kateri obrazec je potem potrebno oddati na DURS in
kateri na ZZZS ? Kam se potem plačuje te prisp.za PIZ in teh 642 sit za
zdr.varstvo ? Ali na iste račune kot se plačuje delavcem za redno zaposlitev? Prosim za čimprejšnjo pomoč ! Hvala vsem in lep dan !
EVA
Za izračun podjemne pogodbe http://www.racunovodja.com/mdokumenti/pogodbaodelu.asp
posebni davek v znesku 25.000,00 SIT se nakaže na
01100-1001106963 19 davčna številka-06742
davek od osebnih prejemkov oz. akontacija doh. v znesku 22.500,00 SIT se nakaže na
01100-8441403402 19 davčna številka-06009
prispevki za nesreče pri delu v znesku 6.000,00 SIT se nakaže na
01100-2001395504 19 davčna številka-06378
prispevki za zdravstveno varstvo, pavšal v znesku 642,00 SIT se nakaže na
01100-3008640594 19 davčna številka-06505
no upam, da sem bila v pomoč
posebni davek v znesku 25.000,00 SIT se nakaže na
01100-1001106963 19 davčna številka-06742
davek od osebnih prejemkov oz. akontacija doh. v znesku 22.500,00 SIT se nakaže na
01100-8441403402 19 davčna številka-06009
prispevki za nesreče pri delu v znesku 6.000,00 SIT se nakaže na
01100-2001395504 19 davčna številka-06378
prispevki za zdravstveno varstvo, pavšal v znesku 642,00 SIT se nakaže na
01100-3008640594 19 davčna številka-06505
no upam, da sem bila v pomoč
ah, pa še obrazci
obračun posebnega davka
http://www.uradni-list.si/priloge/RS_-2 ... 1-0000.PDF
in rek-1d
obračun posebnega davka
in rek-1d
Chebelca1 se ni oglasila na odgovore, zato pa zanima mene. Spraševala je od davkih za PODNAJEMNO in ne podjemno pogodbo.
Predvidevam, da je najemnica in da je oddala stanovanje ali del stanovanja v podnajem s sklenitvijo podnajemne pogodbe in da se je seveda lastnik stanovanja s tem strinjal. Ker govori o delodajalcu
, predvidevam, da je njen najemnik pravna oseba.
Ali pa se grdo motim in je mislila podjemno pogodbo.
Zgoraj opisani primer bo verjetno moj naslednji trn v peti, zato prosim za pomoč, če pravilno razmišljam: najemnik dela stanovanjske hiše bo dal, s soglasjem lastnika hiše, nekemu podjetju v podnajem en prostor. Pogodba je sestavljena, lastnik je spodaj dopisal, da je seznanjen z vsebino pogodbe in da se strinja. Za souporabo kuhinje in kopalnice pisnega dogovora še ni, gotovo bo lastnik stanovanjske hiše tudi kaj hotel, vendar še ne ve, kakšno pogodbo bi sestavil.
Podjetje bo torej vzelo v najem sobo s souporabo kuhinje in kopalnice. Obračuna morata biti verjeno dva: en za najemnika, ki oddaja v podnajem, drugi za lastnika, ki oddaja v najem oz.souporabo???? in prav tako tudi poročanje durs-u o prejemkih fizičnih oseb.
Ali prav razmišljam? Lastnik podjetja, ki najema vse to, pravi da kompliciram!
Predvidevam, da je najemnica in da je oddala stanovanje ali del stanovanja v podnajem s sklenitvijo podnajemne pogodbe in da se je seveda lastnik stanovanja s tem strinjal. Ker govori o delodajalcu
Ali pa se grdo motim in je mislila podjemno pogodbo.
Zgoraj opisani primer bo verjetno moj naslednji trn v peti, zato prosim za pomoč, če pravilno razmišljam: najemnik dela stanovanjske hiše bo dal, s soglasjem lastnika hiše, nekemu podjetju v podnajem en prostor. Pogodba je sestavljena, lastnik je spodaj dopisal, da je seznanjen z vsebino pogodbe in da se strinja. Za souporabo kuhinje in kopalnice pisnega dogovora še ni, gotovo bo lastnik stanovanjske hiše tudi kaj hotel, vendar še ne ve, kakšno pogodbo bi sestavil.
Podjetje bo torej vzelo v najem sobo s souporabo kuhinje in kopalnice. Obračuna morata biti verjeno dva: en za najemnika, ki oddaja v podnajem, drugi za lastnika, ki oddaja v najem oz.souporabo???? in prav tako tudi poročanje durs-u o prejemkih fizičnih oseb.
Ali prav razmišljam? Lastnik podjetja, ki najema vse to, pravi da kompliciram!
Najemodajalca oz. pogodbi bosta dve: 1. pogodba med najemnikom, ki daje eno sobo v podnajem in pravno osebo in 2. pogodba, ki bo sklenjena med lastnikom hiše, ki daje v najem souporabo kuhinje in kopalnice in pravno osebo. Vsak od najemodajalcev hoče svoj neto na svoj trr, za davek pa že vedo, da ga mora obračunati in plačati pravna oseba. REK za durs je že lahko en, če pa so pogodbe z dvema fizičnima osebama, pa moram (po mojem) sestaviti vsak mesec dva obračuna in voditi evidenco za vsakega najemodajalca posebej ter poročati za vsakega posebej (spet moja logika).
Najemnik in lastnik hiše sta slišala, da se znesek najemnine, ki bo izplačan lastniku hiše (za souporabo..), pri končnem poročanju dursu o prejemkih fizičnih oseb, prišteje kar k najemnikovem prejemku (ki bo oddal v podnajem eno sobo), ker da je njuno razmerje že urejeno na durs-u in bo drugače lastnik 2x obdavčen. To pa mi nekako ne gre skupaj. Po mojem mnenju je na durs-u urejeno razmerje, ki ga imata lastnik in najemnik, oba fizični osebi (nihče od njiju ne opravlja dejavnosti); razmerje, ki pa ga bo imel s to pogodbo lastnik hiše s pravno osebo, pa je novo razmerje in ne more biti rešeno ne s sedanjim najemnikom, ne z durs-om.
Najemnik in lastnik hiše sta slišala, da se znesek najemnine, ki bo izplačan lastniku hiše (za souporabo..), pri končnem poročanju dursu o prejemkih fizičnih oseb, prišteje kar k najemnikovem prejemku (ki bo oddal v podnajem eno sobo), ker da je njuno razmerje že urejeno na durs-u in bo drugače lastnik 2x obdavčen. To pa mi nekako ne gre skupaj. Po mojem mnenju je na durs-u urejeno razmerje, ki ga imata lastnik in najemnik, oba fizični osebi (nihče od njiju ne opravlja dejavnosti); razmerje, ki pa ga bo imel s to pogodbo lastnik hiše s pravno osebo, pa je novo razmerje in ne more biti rešeno ne s sedanjim najemnikom, ne z durs-om.
Mislim, da razmišljate pravilno, saj bosta sklenjeni 2 novi pogodbi:
- ena med lastnikom hiše in pravno osebo za souporabo kuhinje in kopalnice
- ena med najemnikom hiše in pravno osebo za najem sobe
Ker sta tako lastnik hiše, kot najemnik hiše fizični osebi, "souporabnik" kuhinje in kopalnice in istočasno najemnik sobe pa pravna oseba, je dotična pravna oseba dolžna mesečno narediti obračun 2 najemnin na osnovi 2 pogodb ter akonirat dohodnino v imenu obeh fizičnih oseb. Posledično pa tudi na DURS poslati 2 REK obrazca, ter na koncu leta poročat o dohodkih obeh fizičnih oseb.
- ena med lastnikom hiše in pravno osebo za souporabo kuhinje in kopalnice
- ena med najemnikom hiše in pravno osebo za najem sobe
Ker sta tako lastnik hiše, kot najemnik hiše fizični osebi, "souporabnik" kuhinje in kopalnice in istočasno najemnik sobe pa pravna oseba, je dotična pravna oseba dolžna mesečno narediti obračun 2 najemnin na osnovi 2 pogodb ter akonirat dohodnino v imenu obeh fizičnih oseb. Posledično pa tudi na DURS poslati 2 REK obrazca, ter na koncu leta poročat o dohodkih obeh fizičnih oseb.
Ko mi bodo posredovali še številke, o katerih so se dogovarjali, jim bom za vsako pogodbo pripravila še izračune in upam, da jih bom s številkami in opisom razmerij med enim in drugim prepričala, da informacija, ki so jo dobili, ne more držati (morda so napačno vprašali ali pa niso vsega povedali). Mislim, da jih najbolj bega to, da je najemnik en, in še ta najema le eno sobo s souporabo kuhinje in kopalnice, najemodajalca pa sta dva;
REK pa mislim, da je lahko eden, če gre za isti datum izplačila.
Hvala za pomoč.
REK pa mislim, da je lahko eden, če gre za isti datum izplačila.
Hvala za pomoč.
-
anazus
Podjemna pogodba
Zanima me nekaj:
Kateri obrazci se izpolnejo in kam se morajo kateri obrazci poslati!
Prosim čim hitreje!
LP, Suzana.
( za podjemno pogodbo)
Kateri obrazci se izpolnejo in kam se morajo kateri obrazci poslati!
Prosim čim hitreje!
LP, Suzana.
( za podjemno pogodbo)