Kapitaska neustreznost

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
Ida_Smonkar
Nov član
Nov član
Kraj: Slovenia

Kapitaska neustreznost

Odgovor Napisal/-a Ida_Smonkar »

V družba z omejeno odgovornostjo (d.o.o.) izguba presega osnovni kapital za 3 X.
Ali lahko d.o.o. še naprej posluje in kaj je potrebno narediti?
Hvala in lepo pozdravljeni!
Anela
Računovodja
Računovodja
Kraj: Slovenia

Odgovor Napisal/-a Anela »

Po 10.členu Z o fin.poslovanju je uprava dolžna analizirati vzroke za nastop kapitalske neustreznosti ter najkasneje v dveh mesecih od ugotovitve izdelati načrt možnih ukrepov (npr. povečanje osnovnega kapitala - več možnosti, poglejte tudi 11.člen).
Načeloma pa lahko podjetje posluje še naprej (če ni težav z likvidnostjo oz. če ni nikogar, ki bi začel stečaj). Uprava pa odgovarja upnikom za škodo tudi zaradi opustitev dejanj po 10. členu.
Pred dvemi leti smo imeli kapitalsko neustreznost, na srečo se je ta v nasl. letu zaradi dobička odpravila.

Morda ima še kdo kakšne izkušnje.
Anela
adut
Super računovodja
Super računovodja

Odgovor Napisal/-a adut »

Anela napisal/-a:Po 10.členu Z o fin.poslovanju je uprava dolžna analizirati vzroke za nastop kapitalske neustreznosti ter najkasneje v dveh mesecih od ugotovitve izdelati načrt možnih ukrepov (npr. povečanje osnovnega kapitala - več možnosti, poglejte tudi 11.člen).
Načeloma pa lahko podjetje posluje še naprej (če ni težav z likvidnostjo oz. če ni nikogar, ki bi začel stečaj). Uprava pa odgovarja upnikom za škodo tudi zaradi opustitev dejanj po 10. členu.
Pred dvemi leti smo imeli kapitalsko neustreznost, na srečo se je ta v nasl. letu zaradi dobička odpravila.

Morda ima še kdo kakšne izkušnje.
So kakšne kazni, če se načrta ne naredi?

Če dokapitaliziramo iz dobička, je ta dobiček obdavčen s 25%, če se ne motim. Kaj gre v osnovni kapital, bruto ali neto znesek?
Primer:
Imamo 1 milijon dobička, s katerim bi se dokapitalizirali.
Na ta znesek pride, če je to bruto, 200.000 sit davka in se osnovni kapital poveča za 1 milijon ali za 800.000 sit?
Ali je morda 1 milijon neto in je potem 250.000 sit davka in je osnovni kapital višji za 1.250.000 sit?
Zdi se mi, da je pravilno povečat osnovni kapital za 1 milijon in plačat 250.000 sit davka. Ta davek pa gre v stroške, ne? In če je tako, kateri datum se vpiše kot datum izplačila v REK?
adut
Super računovodja
Super računovodja

Odgovor Napisal/-a adut »

Zelo dobro je napisan odgovor na moja vprašanja v iksu 7/2005 od str.71 dalje.
LOTICA
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a LOTICA »

Zdravo. Tudi pri nas bo zelo verjetno z letom 2005 izguba tekočega leta in preteklih let presegla 50% osnovnega kapitala. Zanima me ali so kakšne kazni, če podjetje nič ne ukrepa? :? Kot razumemem iz ZFP in vaših odgovorov, kakšnih kazni ni, razen če podjetje ne bi poravnavalo obveznosti do upnikov in bi kakšen od njih na to reagiral, kar pa pri nas ni problem, saj obveznosti redno poravnavamo. :)
Zakaj je izguba nastala vemo, v letošnjem letu pa imamo veliko sklenjenih poslov, ki se bodo zaključili šele v prihodnjem letu, tako da takrat pričakujemo dobiček.
LOTICA
Super računovodja
Super računovodja

A ima morda kdo izkušnje s tem? :szardi: Nujno potrebujem odgovor, saj ga moram jutri posredovati nadrejenim :)
Sili
Nov član
Nov član

Odgovor Napisal/-a Sili »

Lotica!

kapitalska neustreznost se meri glede na kapital in ne samo glede na osnovni kapital. V programu za odpravo vzrokov odprave kapitalske neustreznosti pa navedi, da bodo prihonji dobički v takšni višini, ki bodo pokrili izkazano višino izgube ,saj tako sem razumela da je v vašem primeru in to je vsa umetnost.
LOTICA
Super računovodja
Super računovodja

Sili, hvala za odgovor. Sem pa preverila v Zakonu o finančnem poslovanju, 10.člen in kapitalska neustreznost se domneva, ko izgube tekočega leta in preteklih let dosežejo polovico OSNOVNEGA kapitala.
Sicer pa sem zadevo že rešila.
Sem klicala tudi na Zvezo računovodij, kjer so mi samo potrdili, ker sem ugotovila že sam, da ni nikakršnih kazni, če v takem primeru uprava ne reagira. - razen če bi šlo podjetje v stečaj, za kar pa se v našem primeru ni bati.
Lep dan. :)
Odgovori