ODKRITE NEPRAVILNOSTI NA PLAČILNEM LISTU

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
Piki
Nov član
Nov član

ODKRITE NEPRAVILNOSTI NA PLAČILNEM LISTU

Odgovor Napisal/-a Piki »

Spoštovani!
Zaposlen sem bil do nedavnega (delodajalec je z 12.8.2005 ukinil dejavnost) pri s.p.-ju, in sicer kot voznik težkih motornih vozil v mednarodnem prometu. Ker me delodajalec ni obvestil o ukinitvi dejavnosti in mi že od junija ni zagotavljal dela in plačila sem se odločil, da ga bom tožil.
Ko sem malo bolj podrobno pregledoval plačilne liste pa sem ugotovil, da me je enostavno povedano goljufal. Pod rubriko VSI DAVKI IN PRISPEVKI SKUPAJ sem ugotovil, da mi je pri seštevku le-teh napisal cca 10-15000 sit preveč!!!!
Vem, da mi nemorete pomagati, prosim vas pa za vaša mnenja o tem, ali je kriv delodajalec ali računovodski servis, oz. ali lahko računovodski servis počne kaj takega in ga na davčni upravi ne zalotijo.
Že vnaprej hvala za vaša mnenja!
B.
ansaj
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Odgovor Napisal/-a ansaj »

Dvomim, da je napaka računovodskega servisa, pa tudi delodajalec verjetno si ni privoščil takšne napake. Lahko si tudi sami izračunate neto plačo na portalu pa boste videli kje je napaka.
Piki
Nov član
Nov član

Verjemite, da je tako in tudi odvetnik je izračunal isto kot jaz in ni samo na enem plačilnem listu, temveč na vseh!
Torej ne gre za napako, ampak za "namerno" napako.
Hvala za vaše mnenje in lep dan še naprej :)
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kraj: Bloke, Postojna
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Mirko Zbačnik »

Svetujem vam, da stopite do njegovega računovodje (računovodskega servisa), objasnite kaj vas muči. Niti ne vem namen podjetnika, če vam je to napisal.

Žal, na pamet ne morem nič reč, potrebno bi bilo še preveriti plačilo prispevkov, nakazila plač, dohodnine .... .
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko Slika
PUPEK
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a PUPEK »

Ali niste pregledali plačilne liste, ko ste jo prejeli? Kako pa ste prejemalo osebni dohodek(gotovinsko ali na TRR)? Plačilno listo ste, če ste bili zaposleni pri s.p. tako morali podpisati ob prejemu.
PUPEK
Piki
Nov član
Nov član

Ničesar nisem podpisal, za plač. listo sem moral prositi in večino plače prejemal v gotovini! Nekajkrat sem prijavil na inšpekcijo, da prejemam veliko premalo in na roko, pa inšpekcija ni ukrepala.
To je pač slovenska zgodba o uspehu-žal! :x
pamps
Nadračunovodja
Nadračunovodja

Odgovor Napisal/-a pamps »

V eni od tem je vaša žena napisala, da ste prejmeli na trr neto plačo v višini 94.454,00 SIT in v gotovini okoli 150.000,00 SIT; skupaj to znese 244.545,00 SIT (če sem prav razumela). Za izplačilo takšnega neta je potreben bruto 409.200,00 SIT, strošek delodajalca pa je najmanj 506.998,79 SIT (če ste zaposleni pri s.p.-ju, še kakšen odstotek več, zaradi prispevka za izbraževanje, ki ga je moral obračunati in plačati vaš delodajalec). Vprašanje je, kaj predstavlja tistih 150.000,00 SIT v gotovini. Ta znesek lahko predstavlja del plače, del potnih stroškov, del prehrane med delom...? Morda ste zaradi likvidnostnih težav prejemali plačo v dveh obrokih; do petnajstega prvi del plače, do konca meseca pa še poračun? Nekaj vsekakor je narobe; omenili ste (oz.vaša žena), da imate na pl.listi bruto znesek 118.000, neto pa 94.545; od bruta 118.000 znese neto 84.740 (brez olajšave za vzdrževane družin.člane); po tej logiki so bile dajatve obračunane premalo in ne preveč?
Mislim, da je predvsem potreben dialog med vami in vašim delodajalcem. Vsekakor boste le z njim najhitreje rešili dilemo. Plačilne liste, ki jih imate vi, ima tudi durs, ker mora vsak podjetnik vsakomesečno poročati o obračunanih in izplačanih plačah na predpisanih obrazcih; durs bo gotovo kontroliral pravilnost obračuna.
Želim vam, da hitro in uspešno rešite vašo težavo!
Odgovori