Računovodstvo vodim firmi, katere edini lastnik je njen direktor. Po Odredbi o obrazcu za obračun prispevkov za socialno varnost (Ur.l. 34/96), je tak lastnik lahko zavarovan samo s podlago zavarovanja 40 (kot lastnik). Ta oseba je sedaj prejela od DURS dopis, da ne plačuje prispevkov za socialno varnost in ne predlaga njihovega obračuna do 15. v mesecu za pretekli mesec. Baje je bil objavljen tudi obrazec, ki ga je treba predložiti. Jaz sem tej osebi obračunavala normalno plačo in od nje odvajala prispevke in oddajala REK1. Ampak to ni prav (po razlagi DURS), ker lastnik podjetja ne more zaposliti samega sebe (?)in zato si obračunava prispevke (enake kot pri plači) ter oddaja poseben obrazec.
Prosim, če mi kdo lahko pove svoje izkušnje ali mi pošlje šimeln takega obrazca. Hvala.
Prispevki za socialno varnost lastnikov zasebnih p
Moderator: Mirko Zbačnik
V url 43/69 so objavljeni eni obrazci za lastnike podjetij ki ne prejemajo plače.
http://objave.uradni-list.si/bazeul/URE ... 081659.htm
http://objave.uradni-list.si/bazeul/URE ... 081659.htm
Klicala sem na DURS in na ZZZS. In pazite - pojasnilo DURS je bilo takole: če je oseba 100% lastnik podjetja NE MORE BITI zaposlen in prejemati plačo, ker plača izhaja iz rednega delovnega razmerja oz. pogodbe o zaposlitvi, ki pomeni podrejenost, sam s sabo pa baje ne more biti v podrejenem položaju!!?? Ne ni hec, res so mi tole rekli. Da pa ne vedo tudi od kake osnove naj bi plačeval prispevke in tudi ne od česa lahko taka oseba potem živi oz. preživlja družino.
Na ZZZS pa takole: čeprav se je ta ista oseba z 31.12.2002 odjavila iz PIZ in ZZZS po osnovi zavarovanja 40 (kot lasnik) in se s 1.1.2003 prijavila na podlagi zavarovanja 01 (kot zaposleni), je prijavljen na podlagi 40, ker je edini lastnik podjetja. Ampak ob sami prijavi oz. ko je nesel M1 obrazec na ZZZS, mu tega nihče tam ni povedal ali omenil!
Ironija pa je še večja, ko so na DURS dejali, da se (PAZITE!) PLAČA TAKE OSEBE IZLOČI KOT DAVČNO NEPRIZNAN STROŠEK!
Boli jih...., če on vsak mesec od 600 jurjev bruto plače plača vse prispevke in davke in predloži REK1. Čudno da jih vzamejo, če ne sme...
Skratka, men vse skupaj ni več jasno, ni logično in je ena velika neumnost in ne vem več kam naj se še obrnem po pojasnilo. ZZZS in DURS se namreč zgovarjata ena na drugo. Čisto dobro pa nihče ne ve, čemu in zakaj in kako.
Vodim več podjetjem finance in računovodstvo, ampak problem je samo pri temle ki je 100% lastnik. Kakor hitro bi postal le 99% lastnik podjetja pa lahko ima plačo, itd.
Ali kdo kaj več ve o tehle neumnostih?????
Na ZZZS pa takole: čeprav se je ta ista oseba z 31.12.2002 odjavila iz PIZ in ZZZS po osnovi zavarovanja 40 (kot lasnik) in se s 1.1.2003 prijavila na podlagi zavarovanja 01 (kot zaposleni), je prijavljen na podlagi 40, ker je edini lastnik podjetja. Ampak ob sami prijavi oz. ko je nesel M1 obrazec na ZZZS, mu tega nihče tam ni povedal ali omenil!
Ironija pa je še večja, ko so na DURS dejali, da se (PAZITE!) PLAČA TAKE OSEBE IZLOČI KOT DAVČNO NEPRIZNAN STROŠEK!
Boli jih...., če on vsak mesec od 600 jurjev bruto plače plača vse prispevke in davke in predloži REK1. Čudno da jih vzamejo, če ne sme...
Skratka, men vse skupaj ni več jasno, ni logično in je ena velika neumnost in ne vem več kam naj se še obrnem po pojasnilo. ZZZS in DURS se namreč zgovarjata ena na drugo. Čisto dobro pa nihče ne ve, čemu in zakaj in kako.
Vodim več podjetjem finance in računovodstvo, ampak problem je samo pri temle ki je 100% lastnik. Kakor hitro bi postal le 99% lastnik podjetja pa lahko ima plačo, itd.
Ali kdo kaj več ve o tehle neumnostih?????