STEČAJ in PRISILNA PORAVNAVA

Teme, ki jih ne morete uvrstiti drugam

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
roki
Računovodja
Računovodja

STEČAJ in PRISILNA PORAVNAVA

Odgovor Napisal/-a roki »

Le pozdrav vsem.

Mene pa zanima, če mi kdo lahko pove, kakšna je razlika med
STEČAJEM n PRISILNO PORAVNAVO? :oops:

Hvala za odgovore in lep dan še naprej. :wink:
dulem
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec
Kraj: Ptuj

Odgovor Napisal/-a dulem »

Predlagam, da si prebereš: Zakon o prisilni poravnavi, stečaju in likvidaciji (ZPPSL), ki ga lahko dobiš na: http://zakonodaja.gov.si/rpsi/r05/predpis_ZAKO295.html

Še en naslov kjer nekaj piše o tem: http://www.pcmg.si/index.php?id=1120

LP,
Slika
LP,
roki
Računovodja
Računovodja

Dulem, hvala za namig.

Namesto da si vzamem en dopoldan, da bom vse to prebrala, bi rada, če mi kdo razloži po domače, kaj pomeni stečaj, kaj pa prisilna poravnava, v čem je sploh razlika. :(

LP :)
dulem
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec
Kraj: Ptuj

Odgovor Napisal/-a dulem »

Prislina poravnava je insolvenčni postopek, namenjen preprečitvi stečaja. razlika med stečajnim postopkom in prisilno poravnavo je ta, da je prvi mišljen kot eksekutoren, prisilna poravnava pa želi ohraniti pravno osebo. hkrati pa sta tudi kolektivna postopka, pri kateri je naeni strani dolžnik in na drugi strani več upnikov, pri čemer želita obe strani zadovoljiti lastne interese, ki pa so različni. Namen prisilne poravnave je znižanje obveznosti, da bi bilo ohranjeno dolžnikovo delovanje oz. podjetje. v stečajnem postopku pa je v ospredju poplačilo upnikov in likvidacija dolžnika.

LP,
Slika
LP,
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kraj: Bloke, Postojna
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Mirko Zbačnik »

Zelo po domače

V prisilni poravnavi se stranke (dolžnik in upniki) sporazumejo o delnem odpisu dolgov oziroma terjatev na drugi strani.
Stečaj je pa radikalnejši, pomeni pa v bistvu skrajni ukrep poplačila upnikov. Od pravočasnosti postopka je odvisen delež poplačičla in tudi nadaljevanje poslovanja firme. Zelo po domače, firma se proda najugodnejšemu ponudniku, lahko je to prodaja firme, ali pa zgolj le "rzprodaja" premoženja in nadalje likvidacija firme.
V obeh postopkih, če je želja ohranitev firme, poteka vsporedno več aktivnosti racionalizacije poslovanja, grobo slišano tudi odpuščanja delavcev.

PS: Doživel sem oboje, zato vem, da oba delujeta dokaj stresno. :spomezik:
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko Slika
roki
Računovodja
Računovodja

DULEM, ELEKTRIK

najlepša hvala za odgovore. Sedaj mi je pa vse jasno. :P

Hvala še enkrat. :)

LP :scool:
Odgovori