Obdavcitev place

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
Polander
Novinec
Novinec

Obdavcitev place

Odgovor Napisal/-a Polander »

Pozdravljeni,

Imam vprasanje na katero mi se nihce do sedaj ni uspel natancno odgovoriti. Zanima me kako je z obdavcitvijo dela v tujini in sicer, ce oseba dobiva placo v tujini in tam placuje samo davek na delo, socialni prispevki pa se placujejo v Sloveniji. Glede na davcno zakonodajo sem uspel izvedeti da je potrebno vse prihodke iz tujine seveda prijaviti tudi v Sloveniji vendar mi nihce ne uspe razloziti koliko bo potrebno se doplacati v SLO.

Primer:

Bruto OD: 1700 EUR cca 408.000 SIT

Davek placan v tujini: cca 200 EUR (48.000 SIT)

=Neto izplacilo v tujini: 1500 EUR cca 360.000 SIT

Socialni prispevki pa so placani v SLO

Najlepsa hvala za vaso pomoc.

Lep pozdrav
MG
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Koper

Odgovor Napisal/-a MG »

Odgovora na vaše vprašanje vam žal ne morem dati dokler nimam bolj podrobnih podatkov.

1. Ali gre za delo v tujini kamor vas je poslalo slovensko podjetje pri katerem ste sicer zaposelni?? ( detašma )
2.Ali gre za delo v tuji firmi ?
3. Za koliko časa - do 180 dni na leto ( nerezidentsvo) , nad 180 dni na leto ( rezidentstvo)
4. V kateri državi ( pomembno zaradi sporazuma o izogibanju dvojnega obdavčevanja )
5. Na kakšni osnovi si v Soveniji plačujete prispevke? (kot občan ??)

Pozdrav vsem,

MG
Polander
Novinec
Novinec

Zdravo MG

Gre za delo v tujini kamor me je poslalo slovensko podjetje vendar sem zaposlen v tujini (Nemciji).

Pogodba je za 1 leto

Prispevke v Sloveniji placuje maticna firma.
pika1
Računovodja
Računovodja
Kraj: Slovenia

Odgovor Napisal/-a pika1 »

Če vas prav razumem gre za detašma. Pri nas so v preteklih letih delavci opravljali dela v tujini nad 183 dni. Socialno smo plačevali mi, dohodnina pa se je obračunal v tujini in tudi plačala. V dohodninsko napoved tega dohodka ne prijavijo pri nas, ker so obdavčeni v tujini. Tam pa lahko na osnovi longstoer liste prijavijo vse dohodke in zahtevajo povrnitev seveda, če ne presežejo njihovih norm.
Polander
Novinec
Novinec

Zdravo Pika,

Najlepsa hvala odgovor. Torej je zakonsko doloceno da teh prihodkov ni potrebno prijaviti v Sloveniji? Mogoce veste kateri clen zakona o dohodnini doloca to?

Hvala

Lp
pika1
Računovodja
Računovodja
Kraj: Slovenia

Odgovor Napisal/-a pika1 »

To zdaj ne bi vedla vendar je to sigurno točno.
Odgovori