Zanima me, kakšen postopek je potrebno sprovesti, če želi tujec-Nemški državljan odpreti podjetje pri nas. Vem, da mora sodišču predložiti dokaz o identiteti preveden v slovenski jezik in pri notarju urediti stvari in na sodišču registrirati podjetje. Potem se ravna po naši zakonodaji. Kako pa je s sedežem podjetja, kako je če se želi tujec v tem podjetju zaposliti, ali potrebuje posredovanje zavoda in pridobivanje delovnega dovoljenja, začasno prebivališče itd....
Ali sem kaj izpustila
Hvala za odgovor
Ustanovite podjetja -tujci
Moderator: Mirko Zbačnik
Pozdravljena Urok!
Jaz sem pred kratkim urejala za tujca s.p.-ja. Če se je hotel zavarovati iz naslova opravljanja dejavnosti in seveda da je lahko tudi opravljal delo je potreboval delovno dovoljenje, ki je izdano za eno leto in tako so tudi pogoji zavarovanja. Seveda si potem vključi tudi posredovanje zavoda za zaposlovanje.
Glede sedeža pa so pri tem s.p.-ju kar določili nek naslov, kjer naj bi bil sedež. Pri s.p.-ju takrat niso delali problemov. Je pa res, da so se po 1.7.2005 nekatere stvari spremenile glede tujcev (seveda mi je znano za s.p.).
Upam, da ti bo kaj pomagalo!
lp
Jaz sem pred kratkim urejala za tujca s.p.-ja. Če se je hotel zavarovati iz naslova opravljanja dejavnosti in seveda da je lahko tudi opravljal delo je potreboval delovno dovoljenje, ki je izdano za eno leto in tako so tudi pogoji zavarovanja. Seveda si potem vključi tudi posredovanje zavoda za zaposlovanje.
Glede sedeža pa so pri tem s.p.-ju kar določili nek naslov, kjer naj bi bil sedež. Pri s.p.-ju takrat niso delali problemov. Je pa res, da so se po 1.7.2005 nekatere stvari spremenile glede tujcev (seveda mi je znano za s.p.).
Upam, da ti bo kaj pomagalo!
lp