Ali mi kdo mogoče lahko razloži principe vodenja poslovnih knjig za turistično kmetijo (na novo odprto), oziroma kako je s tem, če se kmet odloči da bo vodil knjige po sistemu normiranih stroškov, turistična kmetija pa je njegova dopolnilna dejavnost. Katere evidence je potrebno vodit in na kakšnih obrazcih se pošilja promet na davčno in kolikšna je meja prometa.
Oziroma, če se odloči za sistem enostavnega knjigovodstva, kako je s tem - ali vodi potem knjige enako kot gostinci z enostavnim knjigovodstvom - tudi npr. kartice za pijačo ali evidenco knjigovodskih listin pretoka blaga...
najlepša hvala vsem
Vodenje knjig za turistično kmetijo
Moderator: Mirko Zbačnik
V ZDOH-1 piše, da se tudi kmetijska dejavnost (razen osnovne, ki je našteta v čl. 57. členu) obravnava kot dejavnost. Torej, če se ne odločite za pavšalno obdavčitev, je tako kot pri EK za gostince. Če pa se odločijo za pavšal, pa vodijo evidenco izdanih listin in evidenco OS (glejte IKS 6-05).
Glede plačevanja akontacije davka glejte 285. in 286. člen Zakona o davčnem postopku.
Jaz vodim 2 kmeta z dopolnilno dejavnostjo, vendar ne gostinsko. Knjige vodim po sistemu EK (nista pavšalista), evidence pretokov pa nisem delala - pa bi jo najbrž morala, hvala za opozorilo.
Glede plačevanja akontacije davka glejte 285. in 286. člen Zakona o davčnem postopku.
Jaz vodim 2 kmeta z dopolnilno dejavnostjo, vendar ne gostinsko. Knjige vodim po sistemu EK (nista pavšalista), evidence pretokov pa nisem delala - pa bi jo najbrž morala, hvala za opozorilo.