Operativni leasing-poslovni najem

Moderator: Mirko Zbačnik

Tajči3
Računovodja
Računovodja
Kontakt:

Operativni leasing-poslovni najem

Odgovor Napisal/-a Tajči3 »

Pozdrav vsem,
v arhivu sem že pregledala vse na to temo. Vendar mi nekako še vedno ni jasna zadeva, zato prosim in upam, da mi lahko pomagate.
In sicer: oseba,ki je s.p., ima pogodbo za operativni leasing (v poslovnem najemu). Vozilo ni njegovo OS, mesečno prejema račun za najemnino. Ker je z julijem postal davčni zavezanec, me zanima ali si morda lahko odbije DDV? Nato sem zasledila, da bi si moral voditi evidenco km. Tukaj pa me zanima, poleg potnih nalogov si mora za sebe voditi popis km, ki jih opravi v službenem času? Kateri obrazci so to?In na koncu leta moram km nekako odšteti,ki so za zasebne namene, kajne?
S tem se srečujem prvič, zato sem izgubljena in rabim vašo pomoč.
Najlepša hvala.
kaltrzic
Računovodja
Računovodja
Kraj: Slovenia

Odgovor Napisal/-a kaltrzic »

Če gre za osebni avto, ne morete upoštevati vstopnega DDV.

Ostalo je pa enako kot pri tistih, ki niso zavezanci za DDV: potni nalogi za službene poti, popis km na začetku in na koncu leta (še bolje zraven tudi knjiga voženj, iz katere so razvodni vsi km), potem pa v davčno priznane stroške samo tisti del (%), ki je bil opravljen za namene dejavnosti. LP
tisdno
Računovodja
Računovodja
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a tisdno »

A je to res, da si DDV pri operativnem leasingu ne moreš odbijat, ker meni je računovodkinja, dokler sem imela operativni leasing odbijala DDV, sedaj ko pa imam finančnega pa ne?!!!! Me pa res zanima, kako je prav?
kaltrzic
Računovodja
Računovodja

Ni pomembno, kakšen je lizing, pomembno je, ali gre za osebni avto ali za tovorni avto (6. odst. 40. čl. ZDDV).
pika1
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a pika1 »

Samo dodala bi še, da se pa prav tako obračunava boniteta, če ni 100 % porabe v službene namene.
lp
Tajči3
Računovodja
Računovodja
Kontakt:

hvala za dosedaj...
zdaj pa še nekaj..., govorim eni znanki o tem mojem primeru..kaj narediti in mi pravi; da sploh ne bi rabil on pisati si potnih nalogov in voditi km.Kajti osebnega avta nima v OS. ???? Zmedena spet totalno...hvala vsem za potrpežljivost in seveda za odgovore...!
pika1
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a pika1 »

Oh, to pa definitivno ne bo držalo. Še bolj pozorni so na najem ker je celotna najemnina 100% priznan strošek, če je seveda v poslovne namene. Pri smo vsak kilometer v kolikor je prišlo do odstopanja dodobra morali pojasnjevat in dokazovati.
lp
Tajči3
Računovodja
Računovodja
Kontakt:

uf..torej vse skupaj razumem zdaj tako: ne glede na to,da ima operativni leasing (poslovni najem)avtomobila, ki ga nima v OS; mora beležiti km(a je to kakšen poseben obrazec?), in potne naloge si mora pisati, gorivo, vzdrževanje avtomobila si lahko da v strošek, vendar si DDV-ja ne sme odbijati.
Sem kaj izpustila?....
kaltrzic
Računovodja
Računovodja

Potne naloge si mora pisati za službene vožnje (z njimi dokazuje, da so bile poti opravljene za posel). Za knjigo voženj (evidenco km) obrazec ni predpisan, dobi se pa tudi nekaj v knjigarni. V (davčno priznane) stroške gre toliko stroškov za gorivo, vzdrževanje, amortizacijo, zavarovanje ipd., kolikor je bilo službenih poti (v %).
Tajči3
Računovodja
Računovodja
Kontakt:

hvala vsem!lep dan
SVEN
Računovodja
Računovodja
Kraj: Ljubljana
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a SVEN »

Jaz bi ponovil vprašanje, ki ga je že zastavila tisdno.
Kje piše, da se pri operativnem leasingu ne sme odbijati DDV-ja? Tudi jaz imam namreč v glavi podatek, da se ga lahko, samo ne najdem linka kje sem to zasledil.
Ker gre pri operativnem leasingu zgolj za najem vozila, ne vidim nobenega razloga, da se DDV ne bi smel odbijati. Če pozna kdo odgovor na to vprašanje, naj se prosim oglasi.
LP,
Sven Slika
lila
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Odgovor Napisal/-a lila »

Pri vseh najemih osebnih avtomobilov NI vstopnega DDV.
LP Lila
lila
Odgovori