PLAČILO GOTOVINE IN OBVEZNIC!!

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
manjakos
Novinec
Novinec

PLAČILO GOTOVINE IN OBVEZNIC!!

Odgovor Napisal/-a manjakos »

Pozdravljeni,

za raziskovalno nalogo moram pripraviti analizo poslovanja fiktivnega podjetja, ker pa nisem iz racunovodske, niti iz ekonomske stroke, mi to kot sicer studentki biotehnike povzroca nemalo tezav. prosila bi vas za pomoc oz. za usmerjanje glede tega, kar mi je doslej uspelo ugotoviti.

torej, naloga je preprosta: podjetje izroci obveznice, ki jih nato placuje (glavnica in obresti). poleg tega izplaca tudi gotovino upravicencem.
vprasanje: kako in kje knjizimo te zadeve (naloga je omejena le na bilanco stanja in izkaz poslovnega izida)?

jaz mislim, da:
-izrocitev obveznic spada med povecanje obveznosti iz naslova obveznic (pasivna stran bilance stanja) - tako pise v knjigi turk et al., financno racunovodstvo, 2004
-placilo glavnice spada med zmanjsanje obveznosti iz naslova obveznic (pasivna stran bilance stanja) - tako pise v knjigi hocevar et al., uvod v racunovodstvo, 2004
-placilo obresti spada med financne odhodke (izkaz poslovnega izida) - tako pise v knjigi hocevar et al., uvod v racunovodstvo, 2004
-placilo gotovine spada med zmanjsanje denarnih sredstev na aktivni strani bilance stanja - tako mi pravi zdrava pamet...

Zanima me, ali je placilo glavnice in placilo gotovine potrebno zavesti tudi med odhodki v izkazu poslovnega izida? V knjigi "uvod v racunovodstvo" je receno, da placilo glavnice NI financni odhodek, ne pise pa, ali tudi sicer ne gre za odhodek (poslovni). Razumem, da gre za izdatek, ampak ne vem, ali gre tudi za odhodek (jaz mislim, da to NI odhodek)!

Glede placila gotovine pa tudi nisem prepricana, saj najverjetneje to ni financni odhodek, tezko bi pa tudi rekla, da je poslovni odhodek, saj po mojem v tem konkretnem primeru izplacilo gotovine kot tako ni povezano s prodajo proizvodov ali storitev, kar je potrebno za poslovne odhodke! ali pac?

Je torej mogoce, da sta placilo glavnice in placilo gotovine sicer izdatka, ki pa nista tudi odhodka, ampak nastopata le v bilanci stanja? (izkaz financnega izida tukaj zanemarimo)

Za vso vaso pomoc in odgovore se vam toplo zahvaljujem!

Manja
Odgovori