Uporaba programov?

Teme, ki jih ne morete uvrstiti drugam

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
matejgt
Nov član
Nov član
Kraj: Slovenia

Uporaba programov?

Odgovor Napisal/-a matejgt »

Pozdravljeni? Zanima me naslednje, ali lahko uporabljam licenčne PC programe za firmo, tiste ki niso pisani na firmo? Torej tako, še preden sem registriral s.p. sem imel kupljene določene licenčne programe! Sedaj te uporabljam za "s.p."! Mislim da te lahko uporabljam, vendar vseeno bi rad slišal še koga da mi to potrdi! HVALA
ajnos
Računovodja
Računovodja
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a ajnos »

Lahko jih uporabljaš, samo ne smeš jih zavesti v knjigo osnovnih sredstev.... to pomeni da jih ne smeš amortizirati, vzdrževati in nadgrajevati na stroške s.p. ja. DURS bi ti to ob morebitnem pregledu izločil iz stroškov.

Lp
A
matejgt
Nov član
Nov član

Odgovor Napisal/-a matejgt »

Aha, hvala! To vem da jih nikakor ne morem dati v stroške, niti ni bil moj namen. Vežno da jih lahko uporabljam za dela povezana z s.p.-jem!
katrijn
Nadračunovodja
Nadračunovodja

Odgovor Napisal/-a katrijn »

S tem se pa ne bi strinjala. Kot fizična oseba lahko pred registracijo s.p. nabaviš sredstva ki jih potem uporabljaš kot s.p. Lahko jih nadgrajuješ, uporabljaš in amortiziraš. Načeloma si namreč lahko sredstva pridobil za s.p. Mislim pa da je pomemben datum pridobitve.
irenca

Odgovor Napisal/-a irenca »

Za s.p. ne vem, ker jih slabo poznam. Ampak a ni tako, da jih lahko prodaš ali podariš firmi z vsemi procedurami vred. Če so večje vrednosti, so menda zelo zaželeni cenilci. Katrijn ne vem če lahko uporabljaš program, da ni registriran na firmo. Neko razmerje bi jaz vsekakor vzpostavila. Imaš mogoče izkušnje....
Lp, Irenca
SOUNDB
Računovodja
Računovodja
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a SOUNDB »

imela sem podoben primer. Kupila sem licenčen program za vodenje poslovnih knjig ( davčna knjiga, izdane fakture, osnovna sredstva,... ) skoraj 1 leto preden sem odprla s.p. Program sem pač potrebovala prej, ker sem vodila knjige še za prijateljevo firmo in ker sem vedela, da bom v bližnji prihodnosti odprla svoj računovodski servis.
Ko sem odprla svoj s.p. sem enostavno tisti račun izpred 6 mesecev za ta program, vnesla med osnovna sredstva, datum začetka uporabe sem navedla datum odprtja s.p.. Pri davčni kontroli nisem imela nobenih težav. Edini problem, ki je pri tem, da račun ni na s.p. in da si ne smeš poračunati DDV. Nabavno ceno programa sem prepisala iz računa ( neto vrednost ).
sedaj normalno obračunavam amortizacijo in stroške vzdrževanja programa.
Upam, da bo pomagalo.
TomD
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a TomD »

Seveda lahko uporabljaš. In ne, pri s.p. ni potrebno nobenih pogodb. Pač ni zavedeno v BS.
Odgovori