storitev ali proizvodnja

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
tonja
Novinec
Novinec

storitev ali proizvodnja

Odgovor Napisal/-a tonja »

Pri nas je malo dileme ali imamo storitev ali proizvodnjo. Organiziramo razne prireditve, oglašujemo stranke (tiskanje na papir, svinčnike, čokolade; postavljanje sejmskih prostorov....) Ko sem iskala, kam kaj spada, moram priznat, da nisem našla. Pojasnila šifranta SKD opisujejo dejavnosti. Tiskanje voščilnic naj bi bil proizvod, oglaševanje s sejmi pa storitev. Naši izdani računi vsebujejo vsako postavko posebej. Na koncu leto popišemo vse kar imamo (tudi pisarniški papir) in storniramo stroške. Spomnim se lani, ko sem bila na Zvezi, je gospa šla gledat v neko knjigo kaj je fotograska dejavnost (proizvodnja). Jaz tega ne najdem, pa če se postavim na glavo. Smo na novo ustanovljeno podjetje. Začeli smo lani v decembru.
Jaz gledam na celo delo in pravim da je to storitev. Ali imam prav?
Res sem malo zaskrbljena, ker mi je ravnokar včeraj povedala kolegica, da so imeli davkarce in grejo v stečaj. Najprej je prišla ena za ddv in ni nič našla. Nato sta prišli drugi dve in....obrnili vse. Narobe je bilo, ker ni imel avtov na zalogi, ko so ga pripeljali v popravilo - je namreč servis. Pometala mu je ven vse študentske seervise, ker niso imeli prilog, poiskala vse povezane osebe....
Skratka, ne želim si takšne usode.

Hvala, in lp, Tonja
tankra
Računovodja
Računovodja
Kraj: Slovenia
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a tankra »

Spomnim se, da je bila še v sistemu prometnega davka dilema kako je z obdavčitvijo tiskarske in fotokopirniške dejavnosti. Takrat so se odločili, da je to proizvodnja. Predlagam vam da pokličete malo okrog mogoče kar koga, ki opravlja podobno dejavnost kot vi pa se posvetujete z računovodjo. Jaz sicer nimam takega primera vendar mislim, da bi morali voditi kot proizvodnjo.
Lp
Tanja
Odgovori