administrativna prepoved

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
Gorazd
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec
Kraj: Ptuj, Maribor, Slovenija
Kontakt:

administrativna prepoved

Odgovor Napisal/-a Gorazd »

Stari delodajalec je dobil sklep, na podlagi katerega je odtegoval delavcu določen znesek od plače. Ta delavec je čez določen čas sklenil delovno razmerje z novim delodajalcem (njegova žena). Ta delodajalec še ni dobil odločbe o administrativni prepovedi.

Je novi delodajelec dolžan delavcu odtegovati od plače, čeprav še ni dobil sklepa? Nimam niti zneska dolga, niti računa na katerega se nakaže, niti v čigavo korist se odtegne... dejansko bi te podatke sicer lahko pridobil...

Po moje ni dolžan, vse dokler ne dobi sklepa o administrativni prepovedi.

Ima kdo izkušnje s tem?

Lp,
Gorazd
pamps
Nadračunovodja
Nadračunovodja

Odgovor Napisal/-a pamps »

Nikoli se nisem poglabljala kako je pravzaprav prav, imam pa prakso, da v primeru, ko delavec zapusti podjetje, administrativno prepoved pošljem (z vednostjo in dovoljenjem delavca) novemu delodajalcu, če mi da te podatke, drugače pa izdajatelja administrativne prepovedi obvestim o prekinitvi del.razmerja in razlogih za prekinitev plačevanja.
Če nimate podatkov o višini obroka, trr-ju, sklicu,... res ne morete nakazati odtegljaja, četudi veste, da obstaja. Vsekakor pa se bo kreditodajalec obrnil na kreditojemalca, ko bo ugotovil, da en obrok ni plačan. Tak primer sem imela, ko smo dobili delavca, ki je zamolčal administrativno prepoved, njegov bivši delodajalec nas tudi ni obvestil, in kmalu je delavec dobil na dom grozilno pismo banke, češ, da mora neplačane obroke takoj nakazati na njihov trr. Po našem posredovanju, da smo novi delodajalec, smo dobili obvestilo o višini dolga, znesku obroka, štev.trr in sklicu, kamor naj nakazujemo odtegljaj, že zapadla dva obroka pa je delavec poravnal sam.
KAJ
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a KAJ »

V prilogah k sklepu o izvržbi vam piše,da morate v primeru prekinitve delovnega razmerja,poslati sklepe o izvržbi novemu delodajalcu.Če pa vam novi ni znan pa morate o tem obvestiti sodišče.Če tega ne storite,lahko upnik od vas zahteva povrnitev škode.Kakšno soglasje
dolžnika o pošiljajnju obvestila novemu delodajalcu ne rabite-ker včasih
dolžnik za to ni zainteresiran ,kakor v vašem primeru.
sandram
Nov član
Nov član

Odgovor Napisal/-a sandram »

KAJ, ali to velja v primeru, ko delavcu že odteguješ od plače in mu potem preneha del.raz., ali v primeru, ko pride administrativna prepoved za delavca,ki ga npr. že dva meseca ni na firmi (v tem zadnjem primeru jaz pošljem sodišču, da ga več ni pri nas)?
helena
Računovodski mojster
Računovodski mojster
Kraj: Slovenia

Odgovor Napisal/-a helena »

V prvi vrsti je delavec dolžan skrbeti za to, da se mu najeti kredit plačuje.
Prav tako ima podatke kam in koliko je dolžan. Vi kot novi delodajalec za to niste dolžni skrbeti, saj tudi administrativne prepovedi, s katero bi se kar koli zavezali, niste podpisali, vaša dobra volja je, če na to opozorite delavca.

Prav jezi me ta odnos delavcev - najame kredit, ga porabi, potem pa naj delodajalec srbi, da bo plačan. Ne zavedajo se niti tega, da je delodajalec v bistvu naredil delavcu uslugo, ko mu je potrdil kreditne pole!

Pa lep pozdrav!
KAJ
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a KAJ »

Sandram,če imate v mislih sklep o izvržbi,prejetega od sodišča,potem
velja v obeh primerih JA.
irenca

Odgovor Napisal/-a irenca »

Je treba biti kar previden. Vse kreditne pole je potrebno priporočeno poslati bankam in obvestiti banko o novem delodajalcu, če ga vesete. Delodajalca novega lahko obvestite, niste pa dolžni.Njega mora o tem obvestiti delavec. Dolžni ste obvestit upnika, kateremu ste vi jamčili oz. prejeli njegovo obvestilo o odplačilu dolga. In če tega ne storite, vam po zakonu o izvršbah lahko trgajo z vašega trr. Upniki so pa lahko banke, sodišča,...Poznam primer pretkane direktorice - najela kredit pri pravni osebi in dobila izvršbo, nato je začela izplačevat preživnino možu, pa je izvršba šla na čakanje. Takrat sem obvestila o tem upnike in sodišče, pa je bilo dobro. Ona pa ta denar še danes ni vrnila, ker je upnik šel v stečaj.
Tako da Helena, to ni odnos delavcev, ampak določenih oseb ki imajo najraje tuj denar in tuje žulje.
Lp, Irenca
Odgovori