UPORABNO DOVOLJENJE
Moderator: Mirko Zbačnik
UPORABNO DOVOLJENJE
Pozdravljeni!
Sedež podjetja je potrebno preseliti na nov naslov. Sedež podjetja bi bil stanovanjska hiša, ki bi imela tudi uporabno dovoljenje (za stanovanjsko hišo). Sedaj sem v delimi ali je to problem, ker so stroški za spremembo namembnosti in postopki grozno komplicirani in dragi. Hiša je sicer projektirana tako, da ima pisarno z ločenim vhodom itd....., ampak nima uporabnega dovoljenja kot poslovni prostor. Dejavnost podjetja je svetovanje (brez vpliva na okolje). Poleg tega so zaposleni samo tisti, ki živijo v tej hiši.
Damijan
Sedež podjetja je potrebno preseliti na nov naslov. Sedež podjetja bi bil stanovanjska hiša, ki bi imela tudi uporabno dovoljenje (za stanovanjsko hišo). Sedaj sem v delimi ali je to problem, ker so stroški za spremembo namembnosti in postopki grozno komplicirani in dragi. Hiša je sicer projektirana tako, da ima pisarno z ločenim vhodom itd....., ampak nima uporabnega dovoljenja kot poslovni prostor. Dejavnost podjetja je svetovanje (brez vpliva na okolje). Poleg tega so zaposleni samo tisti, ki živijo v tej hiši.
Damijan
Mogoče nisem bil dovolj jasen. Ko pride inšpektor vpraša za vsa potrebna dovoljenja, ki se tičejo opravljanja dejavnosti. Med drugimi je tudi uporabno dovoljenje za poslovni prostor, sedaj pa ne vem kako se to sprovaja v praksi v našem primeru in kaj je mišljeno pod uporabno dovoljenje za dejavnost, ki nima posebnih zahtev glede poslovnega prostora.
lp
Damijan
lp
Damijan
Tudi mi smo imeli spremembo naslova podjetja (preselitev), vendar nismo imeli nobenga inšpektorja, stanovanjska hiša nima niti še uporabnega dovoljenja, pa nas do danes še nihče ni obiskal ali od nas zahteval kaj drugega kot najemno pogodbo. To je res bilo pred 5 leti, mogoče pa danes ne gre več tako enostavno.
Nekaj v zvezi s tem smo že govorili na
http://www.racunovodja.com/forum/viewto ... ght=#42417
Mogoče bo kaj v pomoč.
http://www.racunovodja.com/forum/viewto ... ght=#42417
Mogoče bo kaj v pomoč.
Treba je ločevati med uporabnimi dovoljenji, ki se dobijo po stanovanjskem zakonu in privatnimi hišami. Naši vrli poslanci namreč dovoljujejo imeti poslovni prostor v stolpnici (brez spremembe namebnosti). Ne pustijo pa imeti poslovnega prostora v eno stanovanjski hiši brez novega gradbenega dovoljenja, izdelavo projektne dokumentacije PGD in PID, navodilo za uporabo in vzdževanje, dokazilo o zanesljivosti objekta......... Lastniki hiš očitno niso enaki pred zakonom, ker v svojem stanovanju ne smejo imeti pisarne (brez zelo velikih stroškov v nekaj sto tisočih).
LP
Damijan
LP
Damijan
Zanima me konkretno naslednje, ker je očitno tudi tu zakonodajna zmešnjava:
1. Ali ima lahko nekdo pisarno v stanovanju stan. bloka, če ima pridobljeno samo Dovoljenje Javnega stanovanjskega sklada Mestne občine Ljubljana (to ni upravna enota)?
2. Ali ima lahko ta firma samo na zvoncu v stanovanje poleg priimka nalepljen še listek z imenom firme?
Delam za enega komitenta in ne bi rada, da bi bilo to narobe. Jaz namreč zagovarjam, da mora biti vsaj tabla za firmo nekje na javnem mestu, pa tudi dovoljenje od stanovanjskega sklada ni dovolj.
Verjetno je več takšnih primerov in bi odgovori prav prišli tudi drugim.
1. Ali ima lahko nekdo pisarno v stanovanju stan. bloka, če ima pridobljeno samo Dovoljenje Javnega stanovanjskega sklada Mestne občine Ljubljana (to ni upravna enota)?
2. Ali ima lahko ta firma samo na zvoncu v stanovanje poleg priimka nalepljen še listek z imenom firme?
Delam za enega komitenta in ne bi rada, da bi bilo to narobe. Jaz namreč zagovarjam, da mora biti vsaj tabla za firmo nekje na javnem mestu, pa tudi dovoljenje od stanovanjskega sklada ni dovolj.
Verjetno je več takšnih primerov in bi odgovori prav prišli tudi drugim.
Jaz sem po pridobitvi dovoljenja s strani Stanovanjskega javnega sklada odšla na Upravno enoto, kjer so mi v enem dnevu izdali še odločbo, da lahko opravljam mirno dejavnost. Imam pisarno v bloku. Na zvonec sem dala samo še ime firme in to je to. So pa v mojem bloku še tri je d.o.o. ji, ki pa niso nikoli pridobili nič s strani Stanovanjskega sklada in ne z upravne enote, pa poslujejo enako kot jaz. Tako,da niti ne vem, ali je sploh potrebno pridobiti vse to za d.o.o. ali ne. Jaz imam, škodi ne.
Torej, če prav razumem:
- d. o. o. v stanovanjskem bloku: dovoljenje stanovanjskega sklada, nato odločba upravne enote in "listek" na poštnem predalu in zvoncu (nič uporabnega dovoljenja, table firme, delovnega časa in podobno)
- d. o. o. v stanovanjski hiši: uporabno dovoljenje, tabla firme, delovni čas firme
Se pravi: dvojna zakonodaja.
Je tako?
- d. o. o. v stanovanjskem bloku: dovoljenje stanovanjskega sklada, nato odločba upravne enote in "listek" na poštnem predalu in zvoncu (nič uporabnega dovoljenja, table firme, delovnega časa in podobno)
- d. o. o. v stanovanjski hiši: uporabno dovoljenje, tabla firme, delovni čas firme
Se pravi: dvojna zakonodaja.
Je tako?
Vita, resnično ne vem, kako je za sedež v hiši, vam pa priporočam,da kličete na Stanovanjski sklad, ker jaz sem to delala leta 2000 in takrat niso komplicirali za sedež v hiši. Razlika je bila v tem, da sem jaz v bloku morala pridobiti podpise več kot 50 % solastnikov glede na njihov delež, narediti sem morala načrt stanovanja in označiti, kje bo sedež v stanovanju, v kateri sobi in pridobiti izjavo lastnika stanovanja, da se strinja s tem, da je sedež v stanovanju ter kopijo kupoprodajne pogodbe za stanovanje, nato sem vse to oddala na Stanovanjski sklad, pridobila dovoljenje, nato sem s tem dovoljenjem šla na Upravno enoto in to je to. Takrat je bila razlika za hišo samo v tem, da je bilo potrebno za sedež v hiši še kopijo izpiska iz zemljiške knjige. Upam, da sem kar koli pomagala, vem pa,da sem takrat sama klicala na Stanovanjski sklad in da je tam delala ena zelo prijazna gospa, ki mi je vse to razložila.