konkurenčna klavzula
Moderator: Mirko Zbačnik
konkurenčna klavzula
oj, zanima me sledeče:
kako je s konkurenčno klavzulo? ali mi je dolžan nadomestilo, samo v primeru, da ne smem nekega dela opravlajt ko mi preneha delavno razmerje pri nekem delodajalcu.
ali mi mora nadomestilo plačevat tudi, če ne smem dela opravljat, ko imam pri njem sklenjeno del. razmerje.
razmišljal sem o popoldanski obrti. delodajalec ni preveč navdušen nad tem.
posredno me on sili v to- (pre)majhna plača!
hvala za odgovor
kako je s konkurenčno klavzulo? ali mi je dolžan nadomestilo, samo v primeru, da ne smem nekega dela opravlajt ko mi preneha delavno razmerje pri nekem delodajalcu.
ali mi mora nadomestilo plačevat tudi, če ne smem dela opravljat, ko imam pri njem sklenjeno del. razmerje.
razmišljal sem o popoldanski obrti. delodajalec ni preveč navdušen nad tem.
posredno me on sili v to- (pre)majhna plača!
hvala za odgovor
Pri konkurenčni klavzuli je tako - če jo v pogodbi imate, morate za to dobivati tudi nadomestilo, saj vam prepoveduje opravljanje iste dejavnosti, da boste pri delodajlcu delali promet. Pogodbo ste podpisali, torej jo morate spoštovati, ker če je ne, imate v pogodbi napisan znesek, ki vas bremeni. Torej:
1.Z delodajcem se dogovoriti, da Vam zaradi te konkurenčne klavzule pripada mesečno nadomestilo (delavec mora biti plačan za to).
2. Vi pa morate ob izpolnjevanju 1.točke to klavzulo tudi upoštevati.
Lp
1.Z delodajcem se dogovoriti, da Vam zaradi te konkurenčne klavzule pripada mesečno nadomestilo (delavec mora biti plačan za to).
Lp
Se strinjam z zgoraj napisanim, vendar lahko velja le v primeru, da delavec ni več zaposlen v podjetju, ki mu je izdalo to konkurenčno klavzulo. Drugače bi konkretno to pomenilo, da bi dobival poleg plače še nadomestilo, v primeru, da mu delodajalec nebi dovolil odpreti popoldanski s.p. Ali se pač motim?pepi5 napisal/-a:Pri konkurenčni klavzuli je tako - če jo v pogodbi imate, morate za to dobivati tudi nadomestilo, saj vam prepoveduje opravljanje iste dejavnosti, da boste pri delodajlcu delali promet. Pogodbo ste podpisali, torej jo morate spoštovati, ker če je ne, imate v pogodbi napisan znesek, ki vas bremeni. Torej:
Lp
L.P.
-
Mirko Zbačnik
- Moderator

- Kraj: Bloke, Postojna
- Kontakt:
Konkurenčna klavzula pomeni, da brezsoglasja delodajalca določen čas (ko ste zaposleni in neko obdobje po zaposlitvi pri tem delodajalcu) ne smete orpavljati določenega posla. Konkurenčna klavzula je brez veljave, če ni izplačila nadomestila, če tudi je navedena v pogodbi.
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko
Mirko

Ampak nisem še slišal, da bi delodajalec izplačeval nadomestilo tudi v primeru, ko je še delavec zaposlen. Torej je konkretno moja konkurenčna klavzula neveljavna dokler sem zaposlen in mi delodajalec ne plačuje nadomestila. A ni mišljeno kot nadomestilo moja trenutna plača?elektrik napisal/-a:Konkurenčna klavzula pomeni, da brezsoglasja delodajalca določen čas (ko ste zaposleni in neko obdobje po zaposlitvi pri tem delodajalcu) ne smete orpavljati določenega posla. Konkurenčna klavzula je brez veljave, če ni izplačila nadomestila, če tudi je navedena v pogodbi.
-
Mirko Zbačnik
- Moderator

- Kontakt:
Milsim, tako sem slišal. Jaz z njo nimam izkušenj.
če moja teza drži, vi lahko popoldan delate karkoli, popolnoma na svoje pa določen čas ne morete iti. Tako bi jaz to razumel.
Prosim še mnenja tistih, ki imate s tem več izkušenj!
Naj dodam še povezavo na to ttemo: http://www.gzs.si/default.asp?ID=20509
če moja teza drži, vi lahko popoldan delate karkoli, popolnoma na svoje pa določen čas ne morete iti. Tako bi jaz to razumel.
Prosim še mnenja tistih, ki imate s tem več izkušenj!
Naj dodam še povezavo na to ttemo: http://www.gzs.si/default.asp?ID=20509
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko
Mirko

-
Mirko Zbačnik
- Moderator

- Kontakt:
-
Mirko Zbačnik
- Moderator

- Kontakt:
Tudi ZDR v svojem 38, 39. in 40. členz govori o konkurenčni klavzuli po prenehanju delocnega razmrja. O omejitvah konkurenčnega dela med delovnim razmerjem pa govori 37. člen ZDR.
Iz tega sklepam, da brez pisnega soglasja delodajalca v času zaposlitve ne sme opravljati del, ki jih opravlja za delodajalca.
Iz tega sklepam, da brez pisnega soglasja delodajalca v času zaposlitve ne sme opravljati del, ki jih opravlja za delodajalca.
Mirko
Mirko

konkurenčna klavzula v ožjem pomenu pomenu pomeni, delavec nikakor ne sme uporabljati informacij tehnologij in znanj, ki jih jih je pridobil pri delodajalcu, da bi jih posredoval nekomu drugemu. to izhaja tudi iz ZDR, kolektivnih pogodb in je to tudi odpovedni razlog delovnega razmerja ravno tako ne sme delavec določen čas po prenehanju pogodbe o zaposlitvi uporabljati teh znanj, tehnologij in informacij, ker se s tem lahko povzroči škoda delodajalcu in za to ne pripada delavcu nikakršno nadomestilo. V tem primeru lahko elektroinštalater v prostem času opravlja delo dimnikarja.
Konkurenčna klavzula v širšem pomenu besede pa pomeni, da delavec ne sme v prostem času opravljati nikakršne dejavnosti. Primer, ki ga vsi poznate je delo sodnikov, ti npr ne smejo opravljati nobene dejavnosti, razen tistih, ki so določene v zakonu. V praksi se delavec in delodajalec to dogovorita s pogodbo o zaposlitvi in za to delavcu absolutno pripada nadomestilo.
Konkurenčna klavzula v širšem pomenu besede pa pomeni, da delavec ne sme v prostem času opravljati nikakršne dejavnosti. Primer, ki ga vsi poznate je delo sodnikov, ti npr ne smejo opravljati nobene dejavnosti, razen tistih, ki so določene v zakonu. V praksi se delavec in delodajalec to dogovorita s pogodbo o zaposlitvi in za to delavcu absolutno pripada nadomestilo.
-
Mirko Zbačnik
- Moderator

- Kontakt:
Tu smo le v dilemi, ali nujno pripada nadomestilo tudi v času delovnega razmreja, ker že ZDR načeloma prepoveduje konkurenčno dejavnost, ali le po poteku pogodbe. Mislim, da j to odvisno tudi od pogodbe, ki jo sklenete.
Mirko
Mirko

-
Mirko Zbačnik
- Moderator

- Kontakt:
To so objavili na našem portalu: http://www.racunovodja.com/clanki.asp?clanek=887 .
Mirko
Mirko