Ka j je potrebno imeti kot prilogo pri stornu uvoza-Švica?
lp in lep vikend
storno uvoza
Moderator: Mirko Zbačnik
Iz Švice smo prejeli blago na dodelavo.Blago je bilo ocarinjeno in obračunan DDV in upoštevan kot vstopni.Za celotno vrednost "uvoženega" blaga nam je dobavitelj izstavil DBP, iz razloga da mu bomo mi zaračunali samo dodelavo.Komplicirano.Ampak tazadnji-v računovodstvu-moramo zadevo vsaj papirno rešiti.Pri DBP ni nobenih prilog.
brez zamere če sem vas zamorila
brez zamere če sem vas zamorila
To ste pa malo čudno izvedli. Blago, ki ga uvozimo za namene dodelave uvažamo drugače kot blago za prodajo ali material.
Tako blago- material uvozimo za namene dodelave ( začasni uvoz ). Obstajata dve vrsti:
Uvoz zaradi izvoza z odloženim plačilom carisnkih dajatev ( tudi DDV ) ali uvoz zardi izvoza z plačilom in kasneje povračilom dajatev.Lahko pa tudi uvoženo blago v lasti tujca pri čemer ni zavezano plačilu dajatev.
Preberite si carisnki zakon:
link: http://www.uradni-list.si/1/ulonline.js ... dhid=36256
od 89 člena naprej.
Pozdrav vsem,
MG
Tako blago- material uvozimo za namene dodelave ( začasni uvoz ). Obstajata dve vrsti:
Uvoz zaradi izvoza z odloženim plačilom carisnkih dajatev ( tudi DDV ) ali uvoz zardi izvoza z plačilom in kasneje povračilom dajatev.Lahko pa tudi uvoženo blago v lasti tujca pri čemer ni zavezano plačilu dajatev.
Preberite si carisnki zakon:
link: http://www.uradni-list.si/1/ulonline.js ... dhid=36256
od 89 člena naprej.
Pozdrav vsem,
MG
Aja. Pa še kako se lahko rešite nastale situacije:
Blago je v celoti zaračunano in uvoženo. Odbijete si vstopni DDV. DBP vrnete ( zavrnete ) dobavitelju z obrazložitvijo, da boste fakturirali vrednost blaga + stroške dodelave. Blago izvozite z DDV 0 %, Švicarsko podjetje plača DDV pri uvozu in si ga upošteva kot vstopni DDV.
Morda obstaja še kakšen način ampak jaz ne vem za njega. Poskusite se obrniti na špediterja ali direkno na carinsko upravo.
Pozdrav vsem,
MG
Blago je v celoti zaračunano in uvoženo. Odbijete si vstopni DDV. DBP vrnete ( zavrnete ) dobavitelju z obrazložitvijo, da boste fakturirali vrednost blaga + stroške dodelave. Blago izvozite z DDV 0 %, Švicarsko podjetje plača DDV pri uvozu in si ga upošteva kot vstopni DDV.
Morda obstaja še kakšen način ampak jaz ne vem za njega. Poskusite se obrniti na špediterja ali direkno na carinsko upravo.
Pozdrav vsem,
MG
Carinskega zakona nisem brala, berem pa Z o DDV in pravilnik in ugotavljam, da za popravek ( zmanjšanje ali povečanje )vstopnega DDV obračunanega pri uvozu je potreben carinski dokument: 12.odst.21.čl.Z ali
2.odst.123.čl.P- v obeh primerih je popravek možen samo na podlagi carinske odločbe.Je res ali se motim?
težka tema za ponedeljek-saj bo kmalu PETEK
lp
2.odst.123.čl.P- v obeh primerih je popravek možen samo na podlagi carinske odločbe.Je res ali se motim?
težka tema za ponedeljek-saj bo kmalu PETEK
lp
Vse odgovore okoli uvoza in izvoza boste našli v carinskem zakonu. Zakon o DDV se navezuje na carinski zakon in za osnovo vedno uporablja vrednosti in postopke iz carinskega zakona.
Kar se tiče popravkov pa imate prav. Popravki iz uvoza se lahko naredijo samo na osnovi carinske odločbe. Dobropis dobavitelja v tem primeru lahko služi samo temu, da vam blaga ni treba plačati ne more pa biti osnova za obračun dajatev.
Pozdrav vsem,
MG
Kar se tiče popravkov pa imate prav. Popravki iz uvoza se lahko naredijo samo na osnovi carinske odločbe. Dobropis dobavitelja v tem primeru lahko služi samo temu, da vam blaga ni treba plačati ne more pa biti osnova za obračun dajatev.
Pozdrav vsem,
MG