Vrednostni boni

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
5ER
Novinec
Novinec

Vrednostni boni

Odgovor Napisal/-a 5ER »

Lepo pozdravljeni vsi na forumu:)

Sem s.p.
Imam eno vprašanje :? . Pri kompenzaciji sem dobil vrednostne bone v znesku 500.000 SIT.
Ali lahko te bone knjižim kot strošek in jih recimo čez en mesec prodam drugi fizični osebi po isti ceni. Če lahko ali moram prikazati tudi DDV (500.000 SIT + DDV)?

Hvala
pepi5
Računovodja
Računovodja
Kraj: Velenje

Odgovor Napisal/-a pepi5 »

Predvidevam, da je bila to "neprava" kompenzacija. Torej ste namesto denarja, ki so vam ga bili dolžni dobili vrednostne bone, po drugi strani pa ste pokrivali dobavitelja. Ti vrednostni boni so po moje druga oblika denarja (tako kot npr.material) - za njih si lahko nekaj kupite. Te bone nikakor ne knjižite v stroške, saj je kompenzacija samo način plačila in ne prihodek ali odhodek (kot sem rekla - za svoje terjatve ste namesto denarja dobili vrednostne bone). Vi za te bone lahko kupite nekaj drugega - npr.material, ipd, ki pa vam iz denarne oblike (boni) preide v npr. zalogo materiala, s katerim boste ponovno ustvarili prihodke.
Nikakor pa ne morete knjižiti stroške. Ali ste registrirani za trgovsko dejavnost - če ste, potem lahko vrednostne bone knjižite kot zalogo, ki jo potem seveda prodate (nabavna vrednost + marža + DDV).

Lp
Odgovori