knjiženje

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
romč
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

knjiženje

Odgovor Napisal/-a romč »

Pozdravljeni!

Po več opominih je kupec končno plačal svoj račun. Plačal pa ga je nekoliko preveč.
Zanima me, če lahko višek plačila knjižim na druge finančne prihodke 77600.

Naj mi kdo prosim čimprej odgovori

Lp
REZI
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a REZI »

PO pravilih lahko zaprete račun, zamudne obresti in stroške opomina, za preostanek pa mislim, da morate vrniti oz. izstaviti avansni račun, ki vsebuje tudi del davka.
Knjigovodja
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Odgovor Napisal/-a Knjigovodja »

Napravite obračun (zakonitih) zamudnih obresti.

Če je znesek preplačila enak ali manjši od obračunanih zamudnih obresti, potem znesek knjižite na 77 (obresti). Če boste to storili pri knjiženju transakcijskega računa, priložite obračun zamudnih obresti k transakcijskemu računu in nek zapisnik, da preostalih obračunanih zamudnih obresti ne boste terjali.
Druga varinata: napravite obračun zamudnih obresti in z uporabo "popusta" spravite znesek obresti na znesek preplačila. Knjižite obresti 150/77x in pri knjiženju transakcijskega računa zaprite 150.

Če je znesek preplačila večji od obračunanih obresti, potem je treba dokazati stroške opominjanja. In če še ti stroški ne bodo dovolj, pa tako kot je že napisala REZI. Vrniti in paziti, da boste to storili v istem davčnem obdobju, drugače boste morali še obračunati DDV.
Kar mora priti, bo prišlo. In ko bo prišlo, se bo treba postaviti po robu. (HP)
rea
Nov član
Nov član

Odgovor Napisal/-a rea »

Hello!

Odvisno je, koliko preveč ti je plačal dolžnik. Če je to v stotinih, lahko knjižiš na 776, če pa je več pa tako kot so ti že svetovali.
Cao!
Odgovori