Prefakturiranje

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
nataša
Novinec
Novinec

Prefakturiranje

Odgovor Napisal/-a nataša »

Prosim, če mi lahko pomagate pri knjiženju računa, ki ga bom delno prefakturirala. Naprimer:

Račun az elektriko je 100.000, naših stroškov je 80.000, 20.000 pa bomo prefakturirali drugi šole, ker koristi naše prostore.

Kako knjižim prejeti račun in kako račun, ki ga bom o izdali drugi šoli?

Mislim, da sem do sedaj nekaj knižila narobe in bi rada popravila.

Prosim za pomoč!

Lep dan vsem,

NATAŠA
pepi5
Računovodja
Računovodja
Kraj: Velenje

Odgovor Napisal/-a pepi5 »

Jaz bi knjižila takole:
1. Račun za električno energijo bi v celoti knjižila na stroške porabljene el. energije, ddv bi si v celoti odbijala.
2. Pri prefakturiranju bi na neto vrednost porabljene el.energije obračunala še 20% ddv.

Učinek za tistih 20.000 je 0. Saj si odbijate od tega dela 20% ddv, ki pa ga ob izstavitvi fakture tudi plačate.

Lp
Evida
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a Evida »

Jaz delam nekoliko drugače. DDV-ja si ne odbijam (nimamo odbitnega deleža). Račun knjižim v R 4 v celoti. Del za souporabo zaračunam stranki v bruto znesku in njegovo plačilo knjižim na 7. Na računu se sklicujem na sklenjen sporazum o delitvi stroškov.
Evida
pepi5
Računovodja
Računovodja
Kraj: Velenje

Odgovor Napisal/-a pepi5 »

Ja, ampak v tem primeru si druga stranka ne more odbiti vstopni DDV.
Evida
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a Evida »

Res je. Vendar v našem primeru tudi druga stranka nima pravice do odbitka vstopnega davka (zavod).
Evida
komar66
Računovodja
Računovodja
Kraj: bloke

Odgovor Napisal/-a komar66 »

pri prefakturiranju ste vi samo posrednik med izdajateljem računa in končnim uporabnikom
in zato se po stališču davčnega urada navedeni znesek pojavlja samo na prehodnem kontu in ni ne vaš prihodek in odhodek
vaš prihodek, katerega si lahko knjižite je samo strošek prefakturiranja, če ga slučajno zaračunate
več o tem si lahko ogledate v davčnih biltenih iz druge polovice leta 99, ki jih je izdal durs
Knjigovodja
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Odgovor Napisal/-a Knjigovodja »

Jaz bi knjižila (in tudi knjižim) kot pepi5. Imamo pač najemnika in plačuje del tekočih stroškov. Mi smo samo najemodajalec, ne pa upravljalec stavbe, stroški se pa itak računajo na podlagi kvadrature.

2.tč.9.člena ZDDV in prehodni konti so namenjeni predvsem upravljalcem stavb, ki imajo z končnimi plačniki - naročniku tudi temu primerno sklenjeno pogodbo ali za neko drugo pogodbeno razmerje za tuje ime in račun.

V primeru prefakturiranja se potem naročniku ne izda račun, ampak v bistvu neka "prerazdelitev stroškov". Na tej je treba navesti podatke iz originalnega računa, priložiti kopijo in prejemnik mora v svoje davčne evidence pravzaprav zavesti vašega dobavitelja in ne vas. V tem primeru pa ne prejeti (oziroma tistih 20% računa, ki bodo prefakturirani) in ne izdani račun ne gresta pri vas v DDV evidence, v glavni knjigi pa se knjižita na prehodni konto.

Evida pa drugače sploh ne more delati, ker nima odbitnega deleža.
Kar mora priti, bo prišlo. In ko bo prišlo, se bo treba postaviti po robu. (HP)
komar66
Računovodja
Računovodja
Kraj: bloke

Odgovor Napisal/-a komar66 »

ja ampak po zakonu o javnih financah niti po zakonu o dobičku pravnih oseb in tudi po SRS ni to prihodek
in s prefakturiranjem ti umetno povečuješ prihodke
gapi
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a gapi »

jaz pa razumem tako prefakturiranje takole. Stroške dobavitelja bi v dogovorjenem deležu npr. 60% najemodajalec in 40% najemojemalec. Ker smo upravičeni do 4% odbitnega deleža, bi si najprej obračunala 4%vstopni DDV nato neto znesek razdelila po deležu 60% in knjižila kot strošek in 40% poknjižila na prehodni konto v bruto znesku. Izstavila bi račun najemojemalcu za strošek razdelitve v bruto znesku, brez prikazanega DDV in dopisala , da DDV ni obračunan po 2. tč. 9.odst. 21. čl. ZDDV. Izdanemu računu bi priložila dobaviteljev račun, na osnovi katerega, je najemojemalec upravičen do odbitka vstopnega DDV.
V knjigo prejetih računov bi zavedla samo del lastnega stroška in DDV.

Mi lahko kdo potrdi moje razmišljanje?

Hvala!

LP! gapi
MG
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Koper

Odgovor Napisal/-a MG »

Upam, da bom lahko z naslednjim prispevala v vašo debato:

Našla sem razlago na DURS- ovi strani in sicer poglejte četrto vprašanje na naslednji strani:
http://www.gov.si/durs/index.php?lg=sl&f=ddv_004.html
sicr govori od prefakturiranju špediterskih storitev ampak je razlag precej podrobna tako, da se da zadevo razumeti tudi za druge storitve.

Točno glede prefakturiranje stroškov pri najemu pa piše v davčnem biltenu 1-2 2005 na strani 60.
http://www.gov.si/durs/other/Davcni_bil ... uar05_.pdf

U

Toliko o obravnavi glede DDV- ja

Kar se tiče knjiženja pa bi jaz knjižila tako :

/2200
16...
41....

in

1200
/ 26..
41... storno

V tem primeru se izognemo prehodnim kontom, prihodkom in tudi stroški so samo naši in ne tisti, ki so prefakturirani.

Pozdrav vsem,

MG
Odgovori