PORAČUN OLAJŠAV - NUJNO

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
roki
Računovodja
Računovodja

PORAČUN OLAJŠAV - NUJNO

Odgovor Napisal/-a roki »

Pozdravljeni, forumovci.

Imam vprašanje, na katerega nujno in hitro potrebujem odgovor in sicer:

s.p. bo zaključil z dejavnostjo, imel pa je vsako leto dobiček in tako se je nabralo 10 % olajšave v vlaganje lastnih sredstev v nabavo, rekonstrukcijo in modernizacijo OS kar veliko.
Zanima me, za koliko let nazaj je potrebno pri zaključnem obračunu davka iz dohodkov iz dejavnosti poračunati to olajšavo, če ni bila izkoriščena v celoti. Saj nekaj OS je nabavljal, ne pa v tolikšni vrednosti, kot je uveljavljal 10 % olajšavo iz dobička. Ali je to za dobo 5 let (jaz mislim da), ali za 3 leta?

Hvala vsakemu za hiter odgovor. :D
LP :)
papirček
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a papirček »

Izkoriščene 10 % olajšave za leto 2002, 2003 in 2004!

Pozdrav vsem skupaj!
pamps
Nadračunovodja
Nadračunovodja

Odgovor Napisal/-a pamps »

Nekako imam v spominu, da je te olajšave, oblikovane v letu 2003 in 2004 potrebno opravičiti v dveh letih, tiste, ki so bile oblikovane prej, pa v štirih letih, zato sem preverila v Obrtniku št.2/2005. Na str.63 je razložena ta olajšava in pravi: "Takšno znižanje davčne osnove se prizna za dobo štirih let. Če podjetniki in ostali zasebniki ob koncu četrtega odmernega leta, torej leta 2008, v davčni napovedi ne bodo na podlagi računov dokazali, da so zneske znižanih davčnih osnov porabili namensko, ....."
Celoten tekst lahko preberete tule: http://www.ozs.si/obrtnik/prispevek.asp ... 71&ID=4666
roki
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a roki »

Hvala obema za odgovore.

LP :)
Odgovori