Pozdravljeni!
Še ena delovna nedelja...
Podjetje je z vstopom v trgovski sistem od le-tega dobilo račun za prispevek za novega dobavitelja in prispevek za nove izdelke. To je treba knjižiti v stroške... V katere? In še s tem povezano vprašanje? Ali se na kakršenkoli način da te stroške razporediti na več let, saj gre v tem primeru za podjetje za nekakšno investicijo v odpiranje novih trgov.
Lepo prosim za kakršnakoli mnenja in odgovore.
LP, matica
prerazporeditev stroškov
Moderator: Mirko Zbačnik
Ja, saj vem, da je malce zapleteno...pa vendar:
Da je podjetje sploh lahko vstopilo v trgovski sistem, torej, da bo v njegovih trgovinah lahko prodajalo svoje izdelke, je moralo plačati prispevek za otvoritev šifre dobavitelja v omenjenem sistemu. To se temu tako pač reče... ( ta "prispevek" ni predpisan z zakonom... moraš pa ga plačati, če želiš prodajati svoje izdelke v trgovinah tega sistema) tako piše tudi na računu, ki ga je trgovski sistem poslal na podjetje. Iz vidika našega podjetje pa gre tukaj za naložbo v tržni delež, če me razumete.
Zanima me, če se da ta strošek kakorkoli razporediti na več let (recimo na dve, tri leta), ali se mora upoštevati v celoti v letu, v katerem je nastal.
Mogoče v povezavi s pasivnimi časovnimi razmejitvami?
Ali je kje zapisano, katere stroške lahko razporedimo na več časovnih obdobij? Se to sploh da?
Upam, da je malce bolj razumljivo.
LP, matica
Da je podjetje sploh lahko vstopilo v trgovski sistem, torej, da bo v njegovih trgovinah lahko prodajalo svoje izdelke, je moralo plačati prispevek za otvoritev šifre dobavitelja v omenjenem sistemu. To se temu tako pač reče... ( ta "prispevek" ni predpisan z zakonom... moraš pa ga plačati, če želiš prodajati svoje izdelke v trgovinah tega sistema) tako piše tudi na računu, ki ga je trgovski sistem poslal na podjetje. Iz vidika našega podjetje pa gre tukaj za naložbo v tržni delež, če me razumete.
Zanima me, če se da ta strošek kakorkoli razporediti na več let (recimo na dve, tri leta), ali se mora upoštevati v celoti v letu, v katerem je nastal.
Mogoče v povezavi s pasivnimi časovnimi razmejitvami?
Ali je kje zapisano, katere stroške lahko razporedimo na več časovnih obdobij? Se to sploh da?
Upam, da je malce bolj razumljivo.
LP, matica