DDV-O, davek ki se ne odbija

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
sipi
Računovodja
Računovodja
Kraj: Slovenia

DDV-O, davek ki se ne odbija

Odgovor Napisal/-a sipi »

Ali je pravilno, da se v koloni 21, obdavčene nabave v obrazcu DDV-O, upošteva tudi osnova od davka, ki se ne odbija, npr.reprezentanca?
Kako je potem s kontrolo DDV-ja na DURS-u?
*Sandra*
dolenjka
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a dolenjka »

Jaz v vrstico 21 ne vpisujem ossnove od davka, ki se ne odbija.
sipi
Računovodja
Računovodja
Kraj: Slovenia

Odgovor Napisal/-a sipi »

Tudi mi nismo upoštevali osnove od davka, ki se ne odbija. Imeli smo davčno kontrolo, pa nam ravno tako niso rekli, da je to napaka. Smo pa danes klicali davčno svetovalko, pa nam je rekla, da bi morali upoštevati tudi to osnovo. Zanima me še kako delate ostali.
*Sandra*
naša
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Odgovor Napisal/-a naša »

Mi osnovo vpišemo v stolpec 21, saj je obdavčena nabava, samo ddv se ne odbije!
pepi5
Računovodja
Računovodja
Kraj: Velenje

Odgovor Napisal/-a pepi5 »

Je pravilno. Davčna kontrolira, da je osnova za odbiti DDV v takšni višini, kot je prikazan odbiti DDV, ali pa višja, nižja ne sme biti. Torej ja.

Lp
Knjigovodja
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Odgovor Napisal/-a Knjigovodja »

Je pravilno. Saj tudi večina programov nima možnosti, da bi osnovo ločevala po tem, ali se DDV odbija ali ne. Saj se tudi samo besedilo na obrazcu glasi "obdavčene nabave". To pa so vse, ki so obdavčene, ne glede ali se DDV odbija ali ne.

Mene je kakšni dve leti nazaj klicala pripravnica iz davčne in me okregala, da če računa naš vstopni davek nazaj iz vstopnega davka, ne dobi naše osnove. Sem ji razložila zakaj je ne more. Prav zaradi DDV-ja, ki se ne odbija. Malo čudno je zajavkala v telefon in se potem nekaj minut posvetovala s kolegicami in v ozadju se je slišalo "....to lahko dobiš samo pri izdanih računih..... stranka ima prav....", nato se mi je opravičila in se poslovila.

In sploh če upoštevamo, kaj pravi Pravilnik o izvajanju zakona o DDV: tam je lepo naročeno (131. člen 1.odst. 2.tč. prva alineja): "pod oznako 21 (obdavčene nabave) se vpiše vrednost iz stolpca 8, zmanjšana za vrednost iz stolpca 10 in 11 knjige prejetih računov". Samo to in nič drugega. Nobenega posebnega navodila, da se mora odšteti osnova od nabav, kjer se vstopni DDV ne upošteva.

LP!
Kar mora priti, bo prišlo. In ko bo prišlo, se bo treba postaviti po robu. (HP)
Odgovori