Osnovno sredstvo-avto

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
toki
Začetnik
Začetnik

Osnovno sredstvo-avto

Odgovor Napisal/-a toki »

Pred tremi leti sem nabavil avto in ga vpisal med osnovna sredstva.Po mojih izračunih bi se mi sedaj bolj splačalo obračunavati kilometrino (relativno nizka nabavna vrednost,dolga amortizacijska doba,komplicirano knjiženje,..) zato me zanima ali ga lahko sedaj brez kakih posledic izbrišem iz osnovnih sredstev.
LP Zoran
Knjigovodja
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Odgovor Napisal/-a Knjigovodja »

Osnovnega sredstva ni mogoče kar izbrisati iz evidence, pa četudi je v celoti amortizirano in je sedanja vrednost = 0,00.

Je pa res, da veliko ljudi tako poenostavljeno razmišlja. Mogoče malo za razvedrilo, ena zgodbica: nekoč sem pri inventuri pogrešila tiskalnik in zanj odgovorna oseba mi je pojasnila, da ga je pač odnesla domov, saj sem mu jaz rekla, da je vse v redu. ???? No, potem smo ugotovili, da me je dotični enkrat sredi leta vprašal, koliko je sedanja vrednost tega tiskalnika in ko sem mu povedala, da je 0,00, je sklepal da ga lahko odnese kar domov, ker ga ne bomo pogrešali.....

Skratka osnovno sredstvo se lahko izpiše iz evidence samo iz opravičljivih razlogov:

- prodaja
- če se ugotovi (zapisnik komisije), da je uničeno in se odpelje na odpad
- če je ukradeno (policijski zapisnik)
- manjko ( zapisnik komisije ), a v primeru vozila je to bolj za lase privlečeno

Kdo drug bo morda navedel še kakšen razlog, ki je meni ušel iz glave. In pa seveda, ne gre pozabiti, da je treba v zadnjih treh primerih obračunati DDV od tržne vrednosti.

LP!
Kar mora priti, bo prišlo. In ko bo prišlo, se bo treba postaviti po robu. (HP)
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kraj: Bloke, Postojna
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Mirko Zbačnik »

Ker gre za posel med "povezanimi osebami", je potrebno biti še posebej previden. Če je (slučajno) proda, bi moral biti po pošteni vrednosti. Če ga pa uničite, morate imeti dokaze (zapisnik, fotografije...). Včasih tudi zapisnik ni dovolj. Sedaj je mogoče, da zahtevajo še račun za odvoz do firme za reciklažo, kjer ga tudi uradno izbrišejo iz evidence, na podlagi št. šasije.

Imate pa prav, da se gledeno iz lastnika firme bolj "splača" imeti nekoliko starejše vozilo.
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko Slika
mobil11
Novinec
Novinec

Odpis avtomobila

Odgovor Napisal/-a mobil11 »

In če ga sedaj prodam pred iztekom amortizacijske dobe?kako bo to vplivalo na poslovni izid?
LP Zoran
kobra
Novinec
Novinec

Odgovor Napisal/-a kobra »

Izdati morate račun, obračunati DDV in prihodek se poveča.
Odgovori