Plačila prispevkov

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
tischler
Nov član
Nov član

Plačila prispevkov

Odgovor Napisal/-a tischler »

Pozdravljeni,

oglašam se prvič in najprej moram pohvaliti ta forum, saj veliko ljudem prihrani veliko živcev in časa s svojimi nasveti in predlogi.

Pravkar sem odprl s.p. in zato imam oz. bom imel kar nekaj vprašanj na katere upam, da mi boste pomagali odgovoriti. Skratka, imam sp, nisem DDV zavezanec, knjige vodim po sistemu enostavnega knjigovodstva ( zaenkrat sam ) v "ročni" obliki - DZS obrazci, nimam nobenega zaposlenega, uporabljal bom Proklik.

Moje vprašanje je: Ker na poslovnem računi še nimam nobenega priliva, do 15. pa moram plačati prispevke, me zanima ali lahko na poslovni račun položim svoj denar ( denar iz gospodinjstva )? Če lahko, kako to naredim, s katerim obrazcem in kako to potem knjižim v knjigo prihodkov in odhodkov ( v katero rubriko )?
Zanima pa me tudi, s katerim obrazcem v Prokliku nakazujete prispevke na durs? Plačilni nalog BN01?

Hvala in LP
racunovodjapikakom
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a racunovodjapikakom »

Tischler,

ja, ta forum je res zelo fajn..., brez njega bi marsikdo obupal na tej poti, ne.

In odgovori zate:
Če na poslovnem računu do 15. še nimaš priliva ga prenesi iz gospodinjstva (prenose med gospodinjstvom in podjetjem je potrebno zabeležiti v evidenci. Evidenca je lahko navaden list z datumi in zneski prenosov - če je potrebno še kaj, ne vem).

Včasih je /pri nekaterih bankah/ za odprje računa potrebno položiti določen znesek (pri RKB npr. 3000 SIT) in tudi to gre iz žepa tebe kot fizične osebe.

Prispevke lahko:
- plačaš prek Proklika (imaš prav, da pri tem uporabiš obrazec BN01), če ga že imaš, ali
- greš osebno na banko - tvojo enoto - in plačaš z gotovino na bančnem okencu. V tem primeru je provizija dražja (300 SIT, in mislim da prek Proklika 100 SIT). Provizijo običajno zaračunava banka ob koncu meseca v okviru obračuna plačilnega prometa (trga s poslovnega računa).

Knjiženje:
- konto 2020: pod 'Stroški plač', št 22
- konto 2022: pod 'Stroški socialnih zavarovanj9, št. 23
- konto 2021: pod 'Stroški pokojninskih zavarovanj', št.24

Pa ne pozabi na MF DURS - občino - poslati Obračuna prispevkov !

Lep dan, čim manj napak pri poslovanju, a veliko uspeha in zadovoljstva pri delu,
Javor
tischler
Nov član
Nov član

racunovodjapikakom napisal/-a:Tischler,

ja, ta forum je res zelo fajn..., brez njega bi marsikdo obupal na tej poti, ne.

In odgovori zate:
Če na poslovnem računu do 15. še nimaš priliva ga prenesi iz gospodinjstva (prenose med gospodinjstvom in podjetjem je potrebno zabeležiti v evidenci. Evidenca je lahko navaden list z datumi in zneski prenosov - če je potrebno še kaj, ne vem).

Včasih je /pri nekaterih bankah/ za odprje računa potrebno položiti določen znesek (pri RKB npr. 3000 SIT) in tudi to gre iz žepa tebe kot fizične osebe.

Prispevke lahko:
- plačaš prek Proklika (imaš prav, da pri tem uporabiš obrazec BN01), če ga že imaš, ali
- greš osebno na banko - tvojo enoto - in plačaš z gotovino na bančnem okencu. V tem primeru je provizija dražja (300 SIT, in mislim da prek Proklika 100 SIT). Provizijo običajno zaračunava banka ob koncu meseca v okviru obračuna plačilnega prometa (trga s poslovnega računa).

Knjiženje:
- konto 2020: pod 'Stroški plač', št 22
- konto 2022: pod 'Stroški socialnih zavarovanj9, št. 23
- konto 2021: pod 'Stroški pokojninskih zavarovanj', št.24

Pa ne pozabi na MF DURS - občino - poslati Obračuna prispevkov !

Lep dan, čim manj napak pri poslovanju, a veliko uspeha in zadovoljstva pri delu,
Javor

Ali se ne knjižijo vsi prispevki ( seštevek ), razen članarine za OZS v stolpec 26 ( Prispevki za socialno varnost podjetnika )? Informacijo o tem dobil od osebe - računovodja, ki mi je delal poslovni načrt.

Ali je obračun prispevkov mesečna obveznost?! :shock:

Aha, pa še nekaj. Ko izpolnjuješ plačilni nalog BN-01, ali je obvezno oz. kaj vpišeš v rubriko "referenca" v polju nalogodajalca?

LP
komar66
Računovodja
Računovodja
Kraj: bloke

Odgovor Napisal/-a komar66 »

knjiženje je običajno tako
obračun prispevkov v rubriko kjer piše običjano obračun socialnih prispevkov ali nekaj podobnega
članarino lahko knjižite po dveh variantah
a. pod prispevke
b. pod druge storitve

položnice oz obrazec bn 01 si sestavite sami du jih ne pošilja več
gre pa po tem načelu
namen plačila
plačilo prispevkov npr zdravstveno zavarovanje
naziv
davčni urad xy
kraj
izpostava xy
kraj
yx

številka računa je številka računa izpostave du
sklic 09 v malo okence vaša davčna številka pomišljaj kontrolna številka, ki vam jo določijo v knjigovodstvu davčnega urada
racunovodjapikakom
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a racunovodjapikakom »

Tischler,
verjetno imaš drugačne obrazce in zato druge konte...? Ja, s članarino pa nimam izkušenj. In zato najbolje, da bereš komar66.
Tisti, zgoraj opisani konti, so še iz starejše zeleno - bele knjige prihodkov in odhodkov za enostavno knjigovodstvo.
Praviloma se je treba držati računovodskih standardov le okvirno. Zato si vsak računovodja postavi svoja pravila v okviru teh standardov, ki se jih potem seveda drži, glede na specifičnost svoje dejavnosti. Zaradi tega so tudi potrebni Pravilniki o računovodstvu, ki se ga dopolnjuje s sklepi... sklep1, sklep 2 itd. Če se motim, me prosim popravite :?: .

Obračun prispevkov za zasebnike in njihovo pošiljanje (oz. vloga na občini) JE mesečna obveznost. Obrazec se lahko dobi kar na netu ( tudi na www.racunovodja.com ). Sprintaš, spolniš in pošlješ na izpostavo DURSa (svojo upravno enoto).

O referenci se bo treba pa res na občini pogovoriti. Vsaka občina ima svoje cifre in prav tako konto.

LP
tischler
Nov član
Nov član

racunovodjapikakom napisal/-a:Tischler,
verjetno imaš drugačne obrazce in zato druge konte...? Ja, s članarino pa nimam izkušenj. In zato najbolje, da bereš komar66.
Tisti, zgoraj opisani konti, so še iz starejše zeleno - bele knjige prihodkov in odhodkov za enostavno knjigovodstvo.
Praviloma se je treba držati računovodskih standardov le okvirno. Zato si vsak računovodja postavi svoja pravila v okviru teh standardov, ki se jih potem seveda drži, glede na specifičnost svoje dejavnosti. Zaradi tega so tudi potrebni Pravilniki o računovodstvu, ki se ga dopolnjuje s sklepi... sklep1, sklep 2 itd. Če se motim, me prosim popravite :?: .

Obračun prispevkov za zasebnike in njihovo pošiljanje (oz. vloga na občini) JE mesečna obveznost. Obrazec se lahko dobi kar na netu ( tudi na www.racunovodja.com). Sprintaš, spolniš in pošlješ na izpostavo DURSa (svojo upravno enoto).

O referenci se bo treba pa res na občini pogovoriti. Vsaka občina ima svoje cifre in prav tako konto.

LP
Hvala za odgovor. Obračun sem že izpolnil ( online ) in sprintal. Res sem navdušen nad tem forumom in portalom nasploh. Vse pohvale in zahvale vsem, ki ga soustvarjate. Trikrat sem vprašal gospo na UE ali imam še kakšno drugo obveznost kot plačilo prispevkov in trikrat mi je zatrdila da ne. :nenene: Nasploh sem ob prijavljanju dejavnosti opazil, da delavcem v javni upravi manjka kar nekaj znanja o določenih zadevah. :roll:

Skratka, da ne bom preveč težil, še enkrat hvala in se še priporočam za pomoč. :palca:

LP
tischler
Nov član
Nov član

Katero vrsto posla na plačilnem nalogu izberemo, ko plačujemo prispevke ( zdrav. zav., piz., ostale dajatve, članarine )?

Hvala in LP
dolenjka
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a dolenjka »

Prispevke knjižiš v en stolpec, članarino pa v drug stolpec. Kajti tudi v bilanci oz davčni napovedi boš moral ločiti te postavke.
MARJETICAVA
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a MARJETICAVA »

Je pri dopolnilni dejavnosti obvezno plačilo članarine Obrtni zbornici tudi če ne opravljaš obrtne dejavnosti, ali je dovolj samo plačilo prispevka za PIZ in ZZ?
dolenjka
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a dolenjka »

Če za opravljanje svoje dejavnosti ne potrebuješ obrtnega dovoljenja oz. nisi član obrtne zbornice, članarine ni potrebno plačevati.
Odgovori